Bin Ladin’in yerine Zevahiri

El Kaide Lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesinden sonra yerine kimin geçeceği sorusu tartışılıyordu. Örgütün iki numaralı ismi Eyman el Zevahiri’nin Bin Ladin’in yerine geçmesi beklense de başka alternatif isimler de basında yer aldı. El Arabiya televizyonunda bugün verilen bir haber bu spekülasyonlara son verecek nitelikte.

Televizyon Eyman el Zevahiri’nin El kaide’nin başına geçirildiğini duyurdu. Haberde başka detay verilmedi. El Kaide ile bağlantılı bir internet sitesinde de Zevahiri’nin yeni lider olduğu duyuruldu.

ZEVAHİRİ KİMDİR?

1951’de Mısır’ın başkenti Kahire’de doğan Zevahiri, 14 yaşında Müslüman Kardeşler Örgütü’ne katıldı. Üniversite’de tıp eğitimini aldı. 1970’li yılların sonuna doğru Mısır’da şekillenmekte olan İslami Cihad’ın içinde yer aldı ve örgütün önde gelen isimlerinden biri oldu.

1981’de Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat’ın suikast sonucu öldürülmesinden sonra tutuklanan isimlerden biriydi. 3 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı.

1985’te Hac’ca gitmek için Mısır’ı terk etti. Bir yıl sonra Suudi Arabsitan’da Usame bin Ladin’l tanıştığına inanılıyor. Zevahiri daha sonra Pakistan’a gitti ve buradaki radikal gruplarla irtibata geçti.

1995’te Mısır’ın İslamabad Büyükelçiliği’ne yönelik gerçekleştirilen saldırı Zevahiri’nin liderliğindeki İslami Cihad’ın ilk başarılı eylemi olarak biliniyor.

Daha sonra örgüt üyeleriyle birlikte Afganistan’a geçen Zevahiri, Celalabad’da El Kaide’ye yakın isimlerin bulunduğu bir topluluğa katıldı. 1998’de Usame bin Ladin ve Zevahiri El Kaide’nin stratejisini şekillendiren bir toplantı düzenlediler. Aynı yıl ABD’nin Tanzanya ve Kenya büyükelçiliklerine tün dünyada ses getiren saldırılar düzenlendi.

11 Eylül saldırılarından sonra tün dünyanın Usame Bin Ladin’le beraber en çok aranan kişiler listesine girdi.

Zevahiri El kaide’nin ideoloğu ve Bin ladin’in sağ kolu olarak tanındı. Bin ladin’in 2 Mayıs’ta öldürülmesinden sonra adı uzun süre örgütün yeni lideri olarak geçse de bunun doğrulanması bugün gerçekleşti.

1296110cookie-checkBin Ladin’in yerine Zevahiri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.