16.4 C
Istanbul
Thursday, March 28, 2024
Ana Sayfa TÜRKİYE Binali Yıldırım’dan Evrensel’e tazminat davası!

Binali Yıldırım’dan Evrensel’e tazminat davası!

İBB seçimini kaybeden Binali Yıldırım Evrensel Gazetesine tazminat davası açtı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimini kaybeden AKP ve Saray İttifakı adayı Binali Yıldırım Evrensel Gazetesine tazminat davası açtı.

Yıldırım, avukatı aracılığı ile açtığı davada Evrensel gazetesinin internet sitesinde yayımlanan “Sosyal medyada AKP’ye #SizYaptınız tepkisi” başlıklı haber nedeniyle Evrensel’den 25 bin TL tazminat talep etti.

Yıldırım’ın dava dilekçesi, yenilenen İstanbul seçiminden iki gün önce 21 Haziran’da mahkemeye sunuldu ve İstanbul Anadolu 12. Asliye Hukuk Mahkemesince tazminat davası şeklinde sürdürülmesi yönünde kabul edildi.

Davacı Binali Yıldırım’ın vekili tarafından hazırlanan dosyada, Evrensel’in internet sitesinde yer alan haberin, yalan ve iftiralarla dolu olduğu, haberin Binali Yıldırım’ın kişilik haklarını ihlal ederek manevi zarara uğrattığı iddia edildi.

HABERDE NE YER ALIYORDU?

Evrensel’de yayımlanan haber 16 Haziran 2019’da Twitter’da sürdürülen #SizYaptınız kampanyasını anlatıyordu. Binlerce sosyal medya kullanıcısı AKP adayının “Biz yaptık yine biz yaparız” sloganından yola çıkarak #SizYaptınız etiketi oluşturdu ve siyasi eleştiriler içeren paylaşımlarda bulundu.

Paylaşımlarda, AKP yönetiminde yaşanan sorunlar ya da Binali Yıldırım’ın dahil olduğu iddia edilen yolsuzluklar eleştirildi, “Biz yaptık yine yaparız” denildi.

AVUKAT DEVRİM AVCI: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İŞLERİNE GELDİĞİ GİBİ YORUMLUYORLAR

Gazetemizin avukatlarından Devrim Avcı açılan davayı şu sözlerle yorumladı.

“Binali Yıldırım tarafından açılan bu tazminat davası, daha önce de açmış olduğu davalar gibi, kendilerinin eleştirilmeye ne kadar kapalı olduğunun bir göstergesidir.

Ancak, kendisinin ve bağlı olduğu siyasi partisi AKP’nin yaşadığımız bu süreçte yapılan her eleştirel, her olumsuz habere gerek tazminat gerek ceza davası açması, haberlere erişim engeli kararları aldırması, muhalif gazeteleri yüklü para cezaları ve muhalif gazetecilere para ve hapis cezaları ile karşı karşıya gelmeleri maalesef olağan hale gelmiştir. Ancak, bu olağan bir durum değildir.

Siyasi iktidarın ve yöneticilerin ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü kavramını işine geldikleri gibi yorumladıklarını göstermektedir. Zira, ifade özgürlüğü, siyasi iktidara karşı eleştirel tutum alan kişilerin ifadelerinin korunması için getirilmiş bir kavramdır.

Kaldı ki, bu durum gerek Yargıtay kararları gerekse de Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararlarında da bu durum açıklanmaktadır.”

“İKTİDAR ALKIŞLAR KADAR ELEŞTİRİLERE DE KATLANMAK DURUMUNDADIR”

“Dava konusu yazılar, üstelik insanlar tarafından İstanbul Büyükşehir belediyesi seçimlerinde aday olan Binali Yıldırım’ı eleştiren ve Twitter’da binlerce kişi tarafından yapılan paylaşımlardır.

Evrensel sadece bunun haberini yapmıştır. Ancak yine dava ile karşılaşmıştır. Oysa Yüksek Mahkemenin de dediği gibi, “siyasi iktidar kendilerine yönelik alkışlar kadar eleştirilere de katlanmak durumundadır.”

2311730cookie-checkBinali Yıldırım’dan Evrensel’e tazminat davası!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.