Binlerce avukattan protesto

Dün Çağlayan Adliyesi’nde 49 avukatın gözaltına alınmasını ve Taksim’de yaşananları protesto eden binlerce avukat, İstanbul, Ankara ve İzmir’de eylem düzenliyor.

İSTANBUL’DA 5 BİN AVUKAT EYLEME KATILDI

Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı içinde eylem yapan ve daha sonra gözaltına alınan avukatlara destek için yüzlerce avukat adliyede toplandı. Önce adliyenin içinde toplanan avukatlar, bir süre burada slogan attı. ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atan avukatlar daha sonra adliyenin karşısındaki meydana geçti. Avukatlar ‘Savcı istifa’,’Savcı baksana kaç kişiyiz saysana’ ve ‘Avukatlar yerlerde sürüklenemez’ şeklinde sloganlar attı. Avukatların eylemi devam ederken, çevik kuvvet polisi ise adliyenin başka bir köşesinde hazır bekletildi.

ANKARA BAROSU KIZILAY’A YÜRÜYOR

Ankara Barosu’ndan üç bine yakın avukat 12.00’de adliye önünde buluştu ve avukatlara yaka paça gözaltını protesto etti.Ankara Barosu Başkan Vekili Sema Aksoy, baro adına yapılan sert yazılı açıklamayı okudu. Açıklamada, “Saldırıyı hepimize yapılmış sayıyoruz. Ayağa kalkıyoruz. Bu hep böyleydi. Bundan sonra da böyle olacak. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Bilsinler ki biz boyun eğmeyeceğiz, bugüne kadar susmadık susmayacağız. Toplumsal barış tehdit altında” denildi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yaşananları kınadı. Avukatların gözaltına alınış görüntülerinin yüreğini parçaladığını belirten Feyzioğlu, olayın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi. Feyzioğlu şu açıklamayı yaptı:

“Dün, 11 Haziran 2013 tarihinde, İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nde 50’ye yakın meslektaşımız çevik kuvvet ve özel güvenlik görevlileri tarafından yerlerde sürüklenerek, üstleri başları parçalanarak, darp edilerek, elleri kelepçelenerek dışarı çıkarılmış, otobüslere doldurulup Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüştür. Meslektaşlarımız, Gezi Parkı olaylarında polisin uyguladığı şiddeti protesto ettikleri ve bu şiddetin sorumluları hakkında savcıları göreve çağırdıkları sırada kendileri şiddet mağduru olmuşlardır.Yargının kurucu unsuru olan avukatlar yerde sürüklenirken müdahale etmeye çalışan pek çok meslektaşımız da şiddetten nasibini almış ve onlar hakkında da yakalama işlemi uygulanmıştır.

Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre; yakalama işlemi ancak tutuklamanın şartları var ise uygulanabilir. Somut olayda, kaçma veya delilleri karartma ihtimali bulunmayan, kimlikleri rahatlıkla tespit edilebilecek, üstelik hukuk devletini ve insan haklarını korumaktan başka gayesi olmayan meslektaşlarımızın yakalanmasına dair emrin hukuka aykırı olduğu kuşkusuzdur. Esasen, Çağlayan Adliyesi’nde yerlerde sürüklenen avukatlar değil, adalettir ve avukatların temsil ettiği yurttaşlardır.

Türkiye Barolar Birliği olarak, Gezi Parkı gösterilerinde polis tarafından uygulanan şiddetin sorumluları hakkında, bu şiddeti teşvik edenler, azmettirenler ve göz yumanlar da dahil olmak üzere, hak ettikleri gerekli adli ve idari soruşturmaların açılmasının takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyurmuştuk.Bugün geldiğimiz noktada bir kez daha savunmayı savunmak zorunda bırakılmış bulunuyoruz.Avukatlara yönelik baskı ve şiddetin sorumluları hakkında da gereğini yapacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz.”

Sıhhiye’de toplanan avukatlar Kızılay’a yürüdü.

BAŞSAVCI’DAN ŞAŞIRTICI AÇIKLAMA

Öte yandan Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı içinde eylem yapan ve daha sonra gözaltına alınan avukatlarla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı açıklama yaptı.

Kamuoyunun doğru ve sağlıklı bilgilendirilmesi için açıklama yapılmaya ihtiyaç duyulduğunun belirtildiği açıklamada, adliye içerisinde 60 kişilik, aralarında çok azının üzerinde avukat cübbesi bulunan grubun toplandığı belirtildi.

Mesai saati içinde yaşanan bu olay nedeniyle kamu düzeninin bozulduğunu belirten başsavcılık, “Ses cihazları ile yapılan uyarılara rağmen adliye binası içindeki kalabalığın dağılmaması ve eylemin sürdürülmesi üzerine, olayın başlangıcından yaklaşık yarım saat sonra kolluk kuvvetleri tarafından müdahale zorunluluğu doğmuştur. Eylemciler müdahaleye fiziki direnç göstererek karşılık vermiş, bu dirençleri ve saldırıları sebebiyle de 6 polis memuru ile 5 özel güvenlik görevlisi yaralanmıştır” dedi.

Müdahalede 44 eylemcinin gözaltına alındığının ifade edildiği yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Yargının kurucu unsuru olan savunmayı temsil eden avukatlara, yürüttükleri kamu görevi nedeniyle müdahalede bulunulması hoş görülmeyeceği gibi böyle bir müdahale de söz konusu olmamıştır.

Hukuka, Kanunlara ve bu sayılanlar sayesinde ayakta tutulabilecek kamu düzeninin gereklerine saygı gösterilmesi konusunda avukatlar için tanınmış bir istisna bulunmamaktadır. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerinin usül ve şartları 2911 sayılı kanunda ayrıntıları ile gösterilmiştir. Bu kanunun 22. maddesiyle de ‘kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve bunların eklentilerinde’ neden olan zorunlu müdahalenin, avukatlarımızca da bilindiği düşünülen ve her vatandaş için bağlayıcı olan kanun hükmüne dayandığı çok açıktır. Adli hizmeti aksatacak biçimde ve kanuna aykırı olarak adliye binası içinde, üstelik avukatların da olduğu grup tarafından gerçekleştirilen bu eylemin kendisi yargıya ve adli hizmetlerin işleyişine yönelik üzüntü verici bir müdahale niteliğindedir”.

1385280cookie-checkBinlerce avukattan protesto

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.