Bir grup doktor ‘Suriye’ye geçti’

Gençlerin Sudan’da öğrenim gördükleri aktarılıyor. Gençlerin ailelerinin bir bölümü, kendilerini aramak amacıyla Türkiye’ye gitti. BBC’ye konuşan aileler gençlerin durumundan endişeli olduklarını söyledi. Grubun bir haftadan fazla bir süre önce Suriye’ye geçtiği düşünülüyor.

Söz konusu dokuz kişinin isimleri şöyle: Muhammed Wael Fadlallah, Tasneem Suliman, İsmail Hamdoun, Nada Sami Kader, Muhammed Elbadri İbrahim, Rawan Kemal Zine El Abidine, Tamir Ahmed Abusibah, Lena Maumoon, Sami Ahmed Kadir.

Observer: Gençler IŞİD’le çalışmak istiyor

BBC muhabiri Mark Lowen grubun Sudan kökenli İngiliz vatandaşlarından oluştuğunu belirtiyor ve ailelerin onları bulmak üzere Gaziantep’e gittiğini söylüyor.

Gençlerden birinin babası, İngiliz ve Türk yetkililerden yeterli destek alamadıklarını ve Türkiye’nin böylesine büyük bir grubun sınırı geçişine nasıl izin verdiğini anlamadığını söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı ailelere konsolosluk vasıtasıyla destek sunulduğunu açıkladı.

Dokuz İngiliz vatandaşının iki Sudanlı doktorla bir araya gelerek Suriye’ye geçtiği düşünülüyor.

İngiliz Observer gazetesi, öğrencilerin ailelerinin Suriye’nin kuzeyindeki Tel Abyad kentinde bulunduğunu ve IŞİD’le çalışmak istediklerine inandıklarını söyledi.

Doktorların İngiltere’de doğdukları, öğrenim için Sudan’a gittikleri ve burada daha İslami bir kültürle temas ettikleri belirtiliyor.

Tasneem Süleyman Hüseyin’in Sudan’ın başkenti Hartum’da bulunan bir arkadaşı BBC’ye, genç kadının ve arkadaşlarının birkaç yıl önce ‘radikal olarak değiştiğini’, tam olarak örtünmesinin İngiliz-Sudan toplumu içindeki birçok kişinin bundan dolayı şoke olduğunu söyledi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, doktorların İngiltere’ye dönmeleri durumda, savaşmadıklarını kanıtlarlarsa, otomatik olarak terörle mücadele yasaları üzerinden bir soruşturmayla karşı karşıya kalmayacaklarını söyledi.

Guardian, bir İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkisinin “Türkiye’ye seyahat ettikten sonra kaybolduklarına inanılan İngiltere vatandaşlarının ailelerine konsolosluk üzerinden destek veriyoruz. Bulundukları yeri ortaya çıkarmak amacıyla da Türk polisiyle yakın çalışıyoruz” dediğini aktardı.

1448190cookie-checkBir grup doktor ‘Suriye’ye geçti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.