Bir kez daha hakim karşısındalar

MİT tırlarıyla ilgili haberleri nedeniyle casuslukla suçlanan Cumhuriyet gazetesi yöneticileri Can Dündar ve Erdem Gül, davanın ikinci duruşmasında hakim karşısına çıktı.

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, kapalı yapılan duruşma öncesinde Çağlayan Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında “Burada yargılanan gazetecilik ve halkın haber alma hakkıdır” dedi.

Dündar bir önceki duruşmayı takip eden İstanbul’daki başkonsolosların da hedef haline getirildiğini ifade etti ve hem kendisinin hem de Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklu yargılanmalarının ‘hak ihlali’ olduğu hükmüne varan Anayasa Mahkemesi kararının kendilerini beraate götüreceğine inandığını söyledi.

AB’den davayı izleyen konsoloslara destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Mart’taki duruşmayı izlemek için Çağlayan Adliyesi’ne giden başkonsoloslara “Siz kimsiniz ya, sizin ne işiniz var orada. Yani diplomasinin de bir edebi, adabı var. Burası senin ülken değil, burası Türkiye” diyerek sert tepki göstermişti.
Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin Dündar ve Gül için aldığı tutuksuz yargılama kararı konusundaysa “Anayasa Mahkemesi, anayasayı hiçe saydı” demişti.
Erdem Gül: Davanın düşmesi gerekiyor

Duruşma öncesinde gazetecilere bir açıklama yapan Erdem Gül de yargılananın kendileri değil, gazetecilik olduğunu savundu ve “Davanın bugün düşmesi gerekiyor” dedi.

Çağlayan Adliyesi önünde toplanan gruplar, ‘Özgür basın, özgür toplum” pankartları taşıyorlardı.

Can Dündar ve Erdem Gül’ün avukatlarından Akın Atalay, 500’ün üzerinde avukatın davaya müdahil olmak için mahkemeye başvurduğunu, ancak mahkemenin sadece geçen haftaki ilk duruşmada bulunan avukatların duruşma salonuna girişine izin verdiğini aktardı.

Can Dündar ve Erdem Gül’ün avukatlarından Efkan Bolaç ise Twitter hesabından paylaştığı mesajda, duruşmayı izleme yetkisi olan kişilerin dahi salona alınmadığını ifade etti ve ardından da “Mahkeme ara karar ile salonun kapasitesi kadar avukatın içeri girmesi konusunda karar aldı” dedi.

Can Dündar’ın oğlu Ege Dündar da duruşma salonuna alınmayan kişiler arasında.

CHP’li vekiller müdahil olmak istedi

Duruşmanın başlangıcında, mahkemeye iki talep iletildi. 8 CHP’li milletvekili, Dündar ve Gül’e yöneltilen suçlamaların 24. ve 25. dönem Meclis grupları döneminde işlendiğini hatırlatarak davaya müdahil olmak istediklerini söylediler. Savcılık ise taleplerin reddini istedi.

Bir diğer talep ise Meclis Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun 4 CHP’li üyesinden geldi. Aralarında tuncxay Özkan ve Barış Yarkadaş’ın da olduğu vekiller, komisyonun MİT’in denetiminden sorumlu olduğunu, bu nedenle de duruşmaya müdahil olmak istediklerini mahkeme heyetine ilettiler.

MİT tırları davası ve casusluk suçlaması

Can Dündar ve Erdem Gül hakkında, MİT tırlarıyla ilgili haber nedeniyle ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme, gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etme’ suçlarından müebbet hapis cezası isteniyor.

İki gazetecinin yargılandığı davanın, davacıları ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı. İki gazeteci hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunuyor.

1483220cookie-checkBir kez daha hakim karşısındalar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.