Bir milyon insan Kudüs’e yürüse …

İsrail’in yıllardır orta doğuda  terör estirdiği gerçeğini herkes biliyor.


Her terör dalgasında Ortadoğu ayağa kalkar, tepkiler verir, tehdit eder. Bunun dışında Dünya ülkelerinden bazıları da söz konusu olayları sadece kınadığını açıklar.


Daha sonra İsrail geçici olarak ateşkes ve çekilme gösterisinde bulunur. Birkaç günde her şey unutulur. Orada yaşayan insanlar  kendi kaderleriyle baş başa kalmaya devam ederler. Ta ki yeni bir terör dalgasına kadar.



İsrail; Küçük bir devlet. Bir tarafı Akdeniz, üç tarafı Arap ülkeleriyle çevrili. Komşuları Suriye, Mısır, Lübnan, Ürdün, Filistin. Komşularının komşuları ise; Suriye, Irak, İran ve Suudi Arabistan. Ve bunların hepsi İsrail düşmanı.


İsrail’in nüfusu yedi milyon kadar. Saydığımız ülkelerin nüfusu ise iki yüz milyondan fazladır.



Aradaki bu uçuruma rağmen İsrail’e neden kimse dur diyemiyor? Herkesin bu soruya cevabı belli; ABD.



Demek ki; İsrail’i güç ile terbiye etmek mümkün görünmüyor. Bunun böyle olduğunu geçen yıllar göstermiştir. Peki; şiddet çare değilse bunun dışında başka yol yok mudur?



Mağdur halkın şiddet dışında başka bir çare bulması gerekiyor. Çünkü İsrail küçük bir tepkiye karşı katliam yapıyor. Burada da kendisini haklı göstermeye çalışıyor. Hatta katliam yapmak istediğinde, karşı tarafa mal edebileceği bir olayı organize edebileceğini tahmin etmek artık zor değil. Bir düşünün; en güçlü gizli servise sahip ve ahlâkî hiçbir engeli yok.



Güç yok, Dünya kamu oyu yanında değil ve yaptığı eylemler hem çare değil, hem de (canlı bomba vs) doğru değil. İsrail’de ise her şey mevcut.



Filistin başka bir yol, başka bir çare bulmak zorundadır.



Sizce, çoluk çocuk, genç, ihtiyar, kadın, erkek bir milyon insan elinde çakıl taşı dahi olmadan sessizce Kudüs’e doğru yürüse ne olur? Bütün tahriklere rağmen bu sessizliğini ve yürüyüşünü devam ettirse Dünya kamu oyuna sesini duyurmaz mı? Dünya ne anlar demeyin.



Ve son soru; Filistin bu güne kadar neden bir Gandhi çıkaramadı.


Çözümsüz yollara devam etmek akıl kârı değildir. İnançlarının hilafına tepkiler vermek hiçbir zaman doğru sayılamaz.



Filistin’in İslâm öğretisinden çok şeyler bilmesi gerekiyor. 
 
 
[email protected]

714020cookie-checkBir milyon insan Kudüs’e yürüse …

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.