Bir öğretmenin internet günlüğü rehberi

dünyada her gün 70 000 civarında yeni internet günlüğünün  oluşturulmakta olduğunu tahmin ediyor.


Guardian/ICM anketi, geçen yıl  tüm 14-21 yaşındakilerin üçte birinin kendilerine ait bir web sitesi  veya bir internet günlüğü olan webinin mevcut  olduğunu belirledi. Dolayısıyla eğer henüz bir internet günlüğünüz  yoksa, sınıfınızda bazılarının sahip olması olasılığı vardır.  Fakat, eğer internet günlüğü  içeren  bir  internet sitesi oluşturma faaliyetinin bir parçası değilseniz,  onu başarmak için oldukça geç değildir.


Her şeyden önce, terminolojiyi açık bir hale getirelim: Bir günlük (blog) veya daha genel olarak bir internet günlüğü (weblog)  basit olarak online bir günlük yada dergidir.


Dünyanın duymasını istediğiniz bir görüşünüz varsa  veya internette bir şeyin çabucak  yayınlanması  tutkusuna şimdi sahipseniz, o zaman, bir internet günlüğü, onu yapmak için ideal bir yöntemdir.   Geleneksel web sitesi  oluşturmaktan çok  daha hızlıdırlar. Onlar daha fazla  etkileşimlidir ve hızlı  taşınırlar. Ve her şeyden daha iyisi nispeten az teknik kabiliyet istersiniz.


Bir kere, günlüğü hazırlayıp yayınladığınızda ciddi siyasi polemiklerden,  bugün  ne düşündüğünüze ve en iyi ders planlarınıza kadar  her şey hakkında neşeyle konuşabilirsiniz.


Dünyada internet erişimi olan  herhangi birisinin, günlüğü bulabileceğini  ve  bu nedenle  düşünceleriniz  hakkında yorumlar yapılabileceğini  aklınızda tutunuz.


İlke olarak, bilgi verme veme tartışmaları  oluşturabilir veya kendinizi  bazı sert tenkitlere  açabilirsiniz.


İnternet  bazen bağışlanmayan bir yer olabilir.


 İnternet günlüğü oluşturmaya  başlamak için yapmanız gereken ilk şey, kendi web sitenizde  bir günlük (boş internet alanı gerektirmeye yönelmeyen, ve eğer siteniz  varsa, niçin başlama rehberini okuyorsunuz? )   sunup sunamayacağınıza veya  mevcut bir internet  günlüğü  sitesinde  yeni bir günlük oluşturup oluşturamayacağınıza  karar vermenizdir.  Çoğu kimse için   ikinci seçenek  daha mantıklıdır ve internet günlüğü sunan  bazıları bedava,  öte yandan diğer bazıları ücretli olan birkaç  site vardır. Seçtiğiniz tip,  kişisel ihtiyaçlara indirgenir.  Eğer internet günlüğünüzde  daha çok kontrol ve daha  az reklam istiyorsanız borcunuzu ödersiniz.  Profesyonel  bir site için  ödeme yapmak istiyorsanız, yaygın bir şekilde  en çok kullanılan platform,  istediğiniz özelliklerin  sayısına göre maliyeti değişen Typepad’dir.


Eğer yeni başlıyorsanız ve ne kadar sorumluluk alacağınızdan emin değilseniz o zaman,  – çoğu ödeme yaptığınızda terfi ettiren – bedava bir site bellek yeri için  her şeye  rağmen güzel olur.


Onu nasıl oluşturursanız oluşturun, şüphesiz bir şekilde, kendinize ait internet günlüğü alanı  ve  http://adınız/blogspot.com veya  http://adınız/blogger.com  gibi bir internet günlüğü  adresi sağlanacaktır.


İnternet günlüğünüz için bir başlık seçebilirsiniz ve  metninizin, sayfanızın zeminini ve bazen tüm  sayfa dizaynının görünüş ve yerleşimini değiştirme  seçeneğiniz olacaktır.


Bir kere hazırlayıp yayınladıysanız, bir internet günlüğü  yazmanın gizliliği olmayacaktır.  Eğer bir eposta yazabilirseniz,  bir internet günlüğü yazabilirsiniz. Onu sadece kısa, ilginç ve  konuyla ilgili tutmayı unutmayınız.


Dikkate değer bir şey  olmadıktan sonra hiç kimse, Tesco’ya alış veriş gezintinizi duymak istemez. Çoğu kimse basit metin girişleriyle başlar, fakat farklı günlük-yazma  araçları  size sağlandığında,   grafikler, linkler ve bir kere  kendinizi beğenmişseniz bir webcam bile  ekleyebilirsiniz.  Günlüğünüzün çoğunu oluşturmanın tek yolu,  günlük okuyucularınızın  makalelerini (katkılarını) okumak ve onlara cevap vermek  (ve bu, arıtılmış olan tartıştığınız fikir ve kavramlarınızı durduracak pürüzlü  köşelerin yeridir.)  ve diğerlerinin internet günlüklerini okumaktır.


Fakat, internet günlüklerinin hayat damarı, linklerdir. İnternetin hedefi, siteler arasında, bağlantılar yapmaktır.  Gittikçe, internet,  bir seri  farklı monologlardan ziyade bir sohbettir.  Gittikçe, siteler ve internet günlükleri, orada ne okudukları hakkında  insanların yorum  yapmalarını sağlıyor ve internet  günlüğünüz, bir köşede  yalnız kendi bildiğini  doğrulayan sadece bir kişiden çok olacaktır. Bir görüşme veya  tartışma için bir alan olacaktır. Başkanlığı, sizin tarafınızdan yapılan  bir konuşma. Tartışmanın devam etmesi için  ilgi çekecek bir şekilde  yazmaya  ( birisinin onunla bağlanabilmesine rağmen  sadece kendi kolleksiyonunuzdan fazla )  ve  düzenli bir şekilde postalamaya ihtiyacınız vardır. Sessizlikle noktalanmış bir konuşma  istemiyorsunuz. 


Ve içerik için –sınıfın deneyimlerini, öğretme felsefelerini,  ders planlarını veya sadece  modası geçmiş ilgi çekici  düşünce paylaşılabilir.


Fakat işverenlerinizi şikayet edecekseniz, terbiyeli bir şey yapın ve  anonim olarak bulundurun.  Son günlerdeki internet  tarihi,  internet günlüklerinde oldukça fazla açıklama yapan, işine son verilen  insanlar  tarafından karmakarışık ediliyor.  İnternet günlüğünü, temiz, yasal ve sağduyulu bulundurun ve iyi olacaksınız.


*Sistem Analizi Yüksek Mühendisi  (İ.T.Ü.)  ve İngilizce Öğretmeni  Naim UYGUN  
(Web Sitesi :  http://www.pekiyi.150m.com     Emaili: [email protected] )  tarafından
 “Jimmy  Leach” ‘in yazısı İngilizce’den Türkçe’ye çevrilmiştir.

685980cookie-checkBir öğretmenin internet günlüğü rehberi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.