Bir zamanlar halkındı, şimdi geceliği bin lira!

Bodrum Mimarlar Odası’nın yargıya taşıdığı yağmayla ilgili dava sürerken bilirkişi raporunda yapılaşmayla birlikte alanın dokusunun bozulduğu, inşaatların hukuka, planlama ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğu görüşüne yer verildi. Bodrum’da günlerce tartışılan koy yağmasının arkasındaki isim ise, Başbakan Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Fettah Tamince’nin yakını olan işadamı Turan Avcı. İmam Hatip Mezunu olan 37 yaşındaki Avcı da tıpkı “abim” dediği Tamince gibi Rusya’da büyüyen gizemli işadamlarından…
İşte 11 yıldır AKP eliyle yağmalanan Türkiye’nin koylarının ibretlik öyküsü…

USULUK KOYU ON YIL ÖNCE HALKIN KULLANDIĞI MESİRE YERİYDİ

Muğla’nın Bodrum ilçesinin en güzel koylarından biri olan Usuluk Koyu, yıllardır hem tatilcilerin hem de yöre halkının soluklandığı doğa cennetlerinden biriydi. Ancak halkın ücretsiz olarak yararlandığı bu alan, rant peşindeki girişimci ruhun gözünden kaçmadı. Önce Aralık 2004’te Usuluk Koyu için “A Tipi Mesire Yeri” statüsüyle bir ihale açıldı ve alan kapı girişi, çadır-karavan işletmeciliği amacıyla Denver Ldt. Şirketine 29 yıllığına kiralandı. Ardından da Usuluk Koyu için Ocak 2005’te 27 yıllık bir sözleşme imzalandı.

STATÜSÜ DEĞİŞTİRİLEREK BYT ŞİRKETİNE DEVREDİLDİ

Ancak Usuluk Koyu’nun statüsü halkın kullanımına açıktı ve ilgili yönetmelikler bu alanda farklı amaçların gerçekleştirilmesine izin vermiyordu. 7 yıllık bekleyişin ardından Temmuz 2011’de Bakanlık oluru ile Usuluk Koyu’nun “A Tipi Mesire Yeri” statüsü, “Tabiat Parkı”na dönüştürüldü. Ardından da 28. Kasım 2011 tarihinde yapılan protokolle, alanı kiralayan Denver Ldt. Şirketinin yapmış olduğu sözleşme, BYT A.Ş’ne devredildi.

TAMİNCE’NİN KANKASININ USULUK’TA LÜKS OTEL DÜŞÜ

Rixos Oteller zincirinin sahibi olan Fettah Tamince’yi örnek aldığını ve turizm sektörüne Tamince’nin teşvikiyle girdiğini söyleyen Turan Avcı’nın sahibi olduğu BYT A.Ş, Vogue markasıyla Antalya Göynük’teki oteline bir yenisini de Usuluk Koyu’nda eklemek istiyordu. Aynı köyden olduklarını ve “Abim” dediği Tamince’nin kendisine yol göstererek buralara gelmesinde çok yardımcı olduğunu söyleyen Avcı’nın Bodrum Torba’daki lüks otel düşü de fazla uzun sürmüyor.

İMAR PLANLARINA YAPILAN İTİRAZI BAKANLIK REDDETTİ

Usuluk Tabiat Parkı adını alan koy ve çevresiyle ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Uzun Devreli Gelişim Planı, 5 Ocak 2012 tarihinde onaylandı. Ardından da alanla ilgili hazırlanan 1/ 5 bin ve 1/ binlik imar planları 30 Temmuz 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Bakanlığın onayladığı imar planları 13 Ağustos ile 13 Eylül tarihleri arasında askıya çıkarıldı. Plana tek itiraz Bodrum Mimarlar Odası’ndan geldi. Ancak Bakanlık, 5 gün gibi kısa bir sürede jet hızıyla mimarlar odasının itirazını reddetti.

MİMARLAR ODASI DAVA AÇTI, BAKANLIK YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRDİ

Bu gelişmenin ardından Bodrum Belediyesi 10 Ekim 2012 tarihinde Usuluk Koyu’nda “kaçak inşaat” yapıldığını tespit ederek “yapı tatil zaptı” düzenledi. Ancak aynı Bodrum Belediyesi 7 Kasım 2012 tarihinde söz konusu kaçak inşaatların yapı ruhsatını onayladı. Bunun üzerine harekete geçen Bodrum Mimarlar Odası, 15 Kasım 2012 tarihinde Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne dava açarak Usuluk Koyu’nda yapılaşmaya izin veren imar planlarının iptalini talep etti. Söz konusu dava sürerken, 5 Mart 2013 tarihinde AKP hükümetince yapılan düzenlemeyle, mesire alanlarına ilişkin yönetmelik değiştirilerek, daha önceki taslakta hiç adı geçmeyen “kır evleri” ve “kır kahveleri” yapılmasının önü açılarak Türkiye’nin tüm ormanları talep eden yatırımcılara sunulmuş oldu.

LÜKS OTELİN AÇILIŞINI KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ÖMER ÇELİK YAPTI

Bu gelişmelerin ardından deniz kıyısından ormanlık alanına kadar adeta şantiyeye dönen Usuluk Koyu’nda yapımı tamamlanan 393 odalı otel kompleksi, 45 villa, yüzme havuzları ve çeşitli ünitelerden oluşan lüks tesis, ‘Vogue Hotels & Resorts’ adıyla ve görkemli bir törenle 2 Haziran 2013 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in eliyle açıldı. Açılış törenine, Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan ile Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un da katılması dikkat çekerken açılış kurdelesini kesen Bakan Çelik, “Türkiye birbirinden güzel ve değeri yatırımlar kazanıyor. Bu tesisleri turizme kazandıranlara teşekkür ediyorum. Bu tesisleri yapmak kadar korumak ve tanıtım da önemli” ifadelerimi kullanmıştı.

BİR ZAMANLAR HALKINDI, ŞİMDİ GECELİĞİ 1037 LİRA!

Bir zamanlar yurttaşların kullanımına açık olan Usuluk Koyu’nda inşa edilen ve yaklaşık 7 aydır hizmet veren lüks otelde bir gecelik kişi başı konaklama fiyatı yüksek sezonda 1037 liraya kadar ulaşıyor. Alanın yapılaşmasına izin veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı Bodrum Mimarlar Odası’nın açtığı dava henüz sonuçlanmadı. Ancak Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin davayla ilgili görevlendirdiği bilirkişi heyeti Usuluk Koyu’ndaki yapılaşmayla ilgili raporunu tamamlayarak Mahkemeye sundu.

BİLİRKİŞİ RAPORU: ‘PLANLAR HUKUKA VE KAMU YARARINA AYKIRI’

Harita Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Mehmet Çete, Şehir Plancısı Yard. Doç. Dr. Yakup Egercioğlu ve Şehir Plancısı Serbülent Güney’den oluşan Bilirkişi heyetinin sunduğu raporda, alanın dava konusu planlarla yapılaşmaya açıldığına dikkat çekilerek, “yapılan inşatlarla alanın dokusunun ortadan kaldırılarak topografik yapının değiştirildiği, dolayısıyla dava konusu planların 2873 sayılı kanun ve ilgili yönetmeliklere uygun olmadığı, planlama esasları ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığı, hukuka, ilgili kanuna, mevzuat hükümleri ile kamu yararına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” görüşüne yer veriliyor.

‘DOĞAL OLMAKTAN ÇIKARILIP KENTSEL ALAN HALİNE GETİRİLMİŞ’

“Kır evi” adıyla alanda yapılan konaklama tesislerinin herkese açık olmayacağına dikkat çekilen bilirkişi raporunda, “alanda oluşan yapılaşmanın doğal dokuyla uygun olmadığı gibi, kentsel nitelikli altyapı vb. ihtiyaçları nedeniyle alanın tahrip olmasına yol açacak niteliktedir. 2. derece doğal sit ve tabiat parkı olarak belirlenen bu alan, koruma amaçlı imar planında tanımlanan koşullar ve verilen emsal değeri ile doğal bir alan olmaktan çıkarılıp kentsel bir alan haline getirilmiştir” denildi.
Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl Bodrum’da kıyılardaki kaçak yapılaşmalara dikkat çektiği çıkışının ardından da gündeme gelen Usuluk Koyun’daki yağma karşısında Mahkeme’nin vereceği karar merakla bekleniyor.

TAMİNCE’NİN YOLUNDAN GİDEN TURAN AVCI KİM?

Başbakan Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen turizmci işadamı Fettah Tamince ile aynı köyden olduğunu söyleyen 37 yaşındaki Turan Avcı, kendisine örnek aldığı Tamince’nin yolundan giderek Van İmam Hatip Ortaokulu’nu bitirdikten sonra 1997 yılında gittiği Rusya’da bir süre bavulla bornoz ve deri satışı yaptığı, ardından da mücevherat ve saat distribütörlüğüyle iş dünyasına girdiği belirtiliyor. Basına yansıyan bilgilere göre, inşaat ve AVM yatırımlarıyla Rusya’da büyüyen Avcı, 2007 yılında Antalya Kemer’de 49 yıllığına kiraladığı hazine arazisinde ilk otelini açtı. Avcı’nın Kemer’de inşa ettiği lüks oteldeki villaların geceliğini 3 bin ila 15 bin Dolar arasında değişmesi yeni yatırım arayışlarını da beraberinde getirdi. Bodrum’da halkın kullanımına açık olan bir koyda otel inşa ederek turizmdeki yükselişini sürdüren Avcı, siyasilerle kurduğu yakın ilişkilerle de biliniyor.

Usuluk plan öncesinde böyleydi

Usuluk mesire yeri halkın günübirlik kullanımına açık bir alanken böyleydi

Tabiat parkının bir kısmını da içine alan yapılar otelin uzantısı olarak hizmet veriyor

USULUK GENEL GÖRÜNÜM

Usuluk’ta yapılan plan değişiklikleriyle alanda inşa edilen yapılar

Usulukta inşa edilen tesislerin kaçak olduğu ortaya çıkınca dava açılmıştı

Yasalara aykırı biçimde inşa edildiği öne sürülen otelin açılışını bakan ömer çelik yaptı

Bakan Çelik otelin açılış yemeğinde

1559310cookie-checkBir zamanlar halkındı, şimdi geceliği bin lira!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.