Birdal: AB’den önce 12 Eylül yargılanmalı

İngiltere’de Türkçe konuşan toplumun seçme ve seçilme hakkını kullanması için oluşturulan Seçim Platformu tarafından düzenlenen toplantıda adaylar ve sivil  toplum temsilcileri biraraya geldi. Londra Halkevi’nin düzenlediği “Newroz”a katılmak için Londra’da bulunan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Akın Birdal ve Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan da Seçim Platformu’nun toplantısına katıldı.


Birdal yaptığı kısa konuşmada uluslararası bağlamda insan hakları ihlallerinin arttığını ve dünyada 11 Eylül sonrasında “Özgürlük mü, güvenlik mi”” ikileminin tartışıldığını söyledi.


Kenan Evren’in “yaptıklarımdan pişman değilim” demecini eleştiren Birdal, “1980’in darbeci generali demecinde 37 kişiyi astıklarını söylüyor. Öldürdüklerinin bile çeteresini tutmamışlar. 12 Eylül döneminde 51 kişi asılmıştı…” dedi.


AB üyesi Yunanistan ve İspanya’nın cunta dönemiyle hesaplaştığını vurgulayan Birdal AB’ye çağrıda bulunarak, “Darbeci gerenaller yargılandıktan ve 12 Eylül dönemiyle hesaplaşıldıktan sonra Türkiye AB’ye alınmalıdır” diye konuştu.


“HASANKEYF’İ KURTARALIM”


Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan da Türkiye’de yaşananlardan dolayı İngiltere gibi ülkelere göç verildiğini belirterek şöyle konuştu:


“Türkiye’de özlenen demokratik örnek ittifakın yurtdışında gerçekleştirilmiş olmasından çok memnunuz. Umarız bir gün Türkiye’de de asgari müştereklerde insanlar biraraya gelir ve gözyaşları diner…”


Kalkan, sular altında kalacak Hasankeyf’in kurtarılması için çaba gösterilmesini isteyerek, “Hasankeyf’e yapılması öngörülen baraj projesinden eleştiriler sonucu İngiliz şirketi  çekildi. Ne yazık ki Avustralya, Belçika ve İsveç şirketleri projeyi kesintiye uğratmadan sürdürüyor. Hasankeyf’i kurtarmak için Avrupa’daki demokratik kuruluşların desteğine ihtiyacımız var…” dedi.


 SEÇİM PLATFORMU


Adayların kendilerini kısaca tanıttığı toplantının açılış konuşmasını yapan avukat Serpil Ersan farklı dünya görüşüne sahip kurum ve kuruluşların ortak paydada Seçim Platformu çatısında buluşarak çalışmasını bir başarı olarak niteledi. 


Irak Savaşı’nı protesto ettiği için İşçi Partisi’nden atılan milletvekili George Galloway’in başkanlık ettiği oluşum Respect’ten Hackney bölgesi adayı Tekin Kartal da yerel seçimlerin asıl galibinin toplumun temsilcilerini biraraya getirmeyi başaran Seçim Platfonmu olduğunu belirterek Seçim Platformu’nun seçim sonrasında da toplumsal sorunların çözümü için varlığını sürdüreceğini söyledi.


Muhafazakar Parti Enfield Belediye Meclis üyesi ve seçimlerde de yeniden aday olan Doğan Delman da kendisinin Seçim Platformu değil Muhafazakar Partisi’nin adayı olduğunun altını çizerek seçim sonrasında da Seçim Platformu ile diyaloğunu sürdüreceğini belirtti. Delman, İngiltere’de yaşayan Türkçe konuşan toplumun Türkiye’deki siyasete ilgi duyduğunu vurgulayarak, “İçinde yaşadığımız toplumda siyasi varlığımızı gösterebilmemiz için mutlaka seçme ve seçilme hakkımızı kullanmalıyız” diye sözlerini sürdürdü.


FOTOĞRAF: Akın Birdal (ayakta 3’ncü) ve Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan (ayakta 2nci) İngiltere’de yerel seçimlere katılacak adaylar ve Seçim Platformu gönüllü çalışanlarıyla…


 

788720cookie-checkBirdal: AB’den önce 12 Eylül yargılanmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.