Birey hakkı terör paranoyasını yendi

Muhafazakar The Daily Telegraph, “İnsan hakları gerekçeli karar, terörle mücadele yasasını ezip geçti” manşetiyle haberi duyurdu.


Sol eğilimli The Guardian da haberi “Bir Yüksek Mahkeme yargıcının dün akşam verdiği karar hükümetin terörle mücadele politikasının temellerinden birini yıktı…” diye verdi.


Buna karşılık her iki gazete de İçişleri Bakanı John Reid’in karara öfkeyle tepki gösterip gelecek ay temyiz mahkemesine itirazını sunacağını okurlarına duyurdu.


Yüksek mahkemenin uygulanamayacağına karar verdiği, terörle mücadele gerekçeli “kontrol emri” adlı uygulamaya ilişkin gelişmeler şöyle:


“Yargıç, terör zanlılarının 12 ay süreyle, günlük yaşamlarına çok ağır sınırlamalar getirilerek izlenmesini sağlayan ‘kontrol emri’ sisteminin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin beşinci maddesine aykırı olduğuna karar verdi. Temyiz mahkemesi de bu kararı desteklerse, hükümetin bundan böyle açıkça mahkeme önüne çıkarıp suçlayamayacağı kişileri gözetim altında tutma yetkisi son bulmuş olacak.”


Yargıç Sullivan, haklarında yeterli delil bulunamadığı için yargılanamayan kişileri, evlerinde günde 18 saate kadar kapalı tutan, bilgisayar ve cep telefonu kullanmalarını yasaklayan, bedenlerine elektronik izleme aygıtları yerleştiren ve kendileriyle görüşmek isteyenlerin, fotoğraflı bir başvuruyla izin istemelerini şart koşan İçişleri Bakanı’nın yasadışı davrandığını söyledi.


Şu anda İngiltere’de 14 kişi kontrol emri uygulamasıyla izleniyor.


 

792380cookie-checkBirey hakkı terör paranoyasını yendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.