‘Birinci bölge’de sert mücadele

En güçlü olduğu bölgede CHP, iktidar partisi AKP ile kıyasıya bir yarış sürdürüyor.
Tuzla, Kadıköy, Beykoz, Pendik, Maltepe, Kartal, Ataşehir, Çekmeköy, Adalar, Sancaktepe (Sarıgazi), Üsküdar, Ümraniye, Şile ve Sultanbeyli’yi içine alan bölgede seçim CHP ile AKP arasında geçecek. Yarışta, kaset skandallarını geride bırakan ve artık unutulmaya başlanan MHP’de var. 3. bölgeden 1. bölgeye kaydırılan bağımsız adaylardan Sebahat Tuncel’in seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, Ahmet Tuncay Özkan’ın ise Meclis’i zorlayacağı belirtiliyor.

Seçime saatler kala İstanbul 1. bölgede yarış ünlüler arasında devam ediyor. AKP’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Egemen Bağış, CHP’den Gürsel Tekin, Osman Taney Korutürk ve Şafak Pavey ile MHP’nin birinci sıra adayı Korgeneral Engin Alan, Bülent Didinmez, Kadir Boy yarışıyor. Birinci bölge için yaptığımız gezide seçmenler, 2007 ile 2011’deki seçim sürecini kıyaslayarak, yeni CHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte parlak bir süreç yaşadığına dikkat çekiyorlar. Konuştuğumuz çok sayıda yurttaş AKP’ye adeta “artık yeter” diyor. Sahil ve E-5 üstünden oy oranları arasında farklılık belirgin şekilde kendini gösterse de önceki seçimlerde AKP’ye oy vermiş bazı yurttaşların ya kararsız olduğu ya da AKP’ye oy vermeyeceklerini söylediklerini gözlemliyoruz. Bazı seçmenler, AKP’nin yarattığı korku toplumunu çok iyi yansıtıyor. Seçime ilişkin soru sorduğumuzda yanıtlamaktan kaçınıyor ve korku dolu gözlerle yanımızdan uzaklaşıyor. Seçim bölgelerinde görevli CHP’liler ile konuştuğumuzda ise bir önceki dönemde belli mahallelere giremediklerini bu seçimde ise ev ev dolaştıklarının altını çiziyorlar. CHP’liler, “Bizlerin ve yurttaşların en büyük korkusu oyların güvenliği. 10 milyon oyun akıbeti belli değil. Biz sandık başında güvenlik önlemi alacağız. Ama oyları teslim ettikten sonrası meçhul. Bilgisayarlarda oynanan oyunların önüne geçilmeli” diyorlar. Tuzla’da CHP ile MHP’nin bu seçimlerde oylarını beklenenin üzerinde arttıracağı tahmin ediliyor.

CHP bölgede üstün

Pendik ve Kartal

Pendik’in bu seçimlerde AKP-CHP çekişmesine sahne olacağı ancak MHP’nin de oy oranında artış yaşanacağı tahmin ediliyor. CHP Pendik İlçe Başkanı Halit Temiz, CHP’nin yerel seçimlerde oy oranını arttırdığını belirterek, yüzde 35’in üzerinde oy beklediklerini söyledi. Temiz, sahil kesiminde CHP’nin güçlü olduğunu, E-5 üzerinde ise AKP ile MHP’nin daha etkili olduğunu kaydediyor. 2009 yerel seçimlerinde CHP’nin birinci parti olduğu ilçede yine CHP’nin yüksek oranda oy alması bekleniyor. Kartal’da CHP ve AKP çekişmesinin yaşanacağı, MHP’nin de etkisini nispeten arttırdığı ve 50 bin seçmenin oyunu almak istediği dillendiriliyor.

Kadıköy, Maltepe ve bağımsızlar

2009 yerel seçimlerinde CHP’ye geçen Maltepe’de CHP’nin yine birinci parti çıkacağı görülüyor. Gülsuyu ve Zümrütevler gibi E5 üzerinde kalan bölgelerde CHP’nin etkisi azalırken buralarda bağımsız milletvekili Sebahat Tuncel ve İbrahim Çiçek’e ilginin arttığı görülüyor.

Kadıköy’den yerel seçimlerde ayrılan Ataşehir’de başarılı bir belediyecilik yaptığı belirtilen Battal İlgezdi CHP’ye ilgiyi arttırırken, Ataşehir’de Ferhatpaşa Mahallesi’nin AKP ağırlıklı seçmeninin bulunduğu ilçede yüzde 3 olan CHP’nin oy oranının yüzde 25’lere çıktığı belirtiliyor. İlçedeki SP seçmeninin AKP’den kopacağı, bölgedeki bazı anket çalışmalarında CHP’nin birinci parti çıkacağını gösteriyor. CHP’nin en yüksek oyla belediye başkanı seçtiği ilçede, yurttaşlar CHP’den daha çok hizmet bekliyor. “Biz başkanımızı en çok oyla bir kez daha iktidara getirdik. Daha çok, daha iyi hizmet de yine bizim hakkımız” değerlendirmesi yapıyorlar. CHP en güçlü olduğu ilçede, Cumhuriyet Güçbirliği adayı Tuncay Özkan’ın da ciddi oranda oy alacağı gözleniyor.

Üsküdar nefes nefese

Birinci seçim bölgesinde AKP’nin en güçlü olduğu yerler arasında Üsküdar gösterilse de, 12 Haziran’da en büyük çekişme burada yaşanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın evinin de bulunduğu bölgeye AKP özel önem gösteriyor. Muhafazakâr seçmenin yoğun olarak yaşadığı Üsküdar’da CHP, 2009 yerel seçimlerinde ciddi oranda oy almış. Üsküdarlı yurttaşların en büyük derdi ise Üsküdar Meydanı’nın uzun süredir şantiye halinde olması. Özellikle mesai saati bitimlerinde yoğun kargaşaya neden olan meydanın bir an önce bitirilmesi seçmenin en büyük beklentisi. Üsküdar’da Saadet Parti ve HAS Partide oy alma hesapları yaparken, sahil kesiminde MHP’nin oylarını arttıracağı belirtiliyor. Başbakan Erdoğan’ın güvendiği ilçelerin başında gelen Ümraniye’de AKP yarışı önde götürürken, yaklaşık 1 milyonluk nüfusuyla İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden biri olan Ümraniye’de CHP’nin yüzde 30-35 oranında oy alabileceği, SP’nin ise özellikle Ümraniye’de önemli oranda AKP’den oy alabileceği gözleniyor. AKP ile CHP’nin yarıştığı Beykoz’da 3, köprü projesi seçmeni kaygılandırdığı için AKP’nin oy oranında ciddi düşüşe neden olacağı, bu durumdan CHP ve MHP’nin yararlanması bekleniyor. Sultanbeyli, yerel seçimlerde AKP’nin ciddi oy aldığı bölgelerden biri olarak göze çarpıyor. Kalabalık nüfusu ve çarpık yapılaşma ile öne çıkan Sultaybeyli’de Saadet Partisi’de oldukça güçlü durumda. AKP’yi SP dışında CHP zorlayacak. İstanbul’un yeni ilçelerinden Sancaktepede Sultanbeyli’ye benzerlik gösteriyor. Sancaktepe’de Sabahat Tuncel ismi oldukça kuvvetli gözüküyor.

BAĞIMSIZLAR MERAK KONUSU

Meclis’e girmek için 70 bin oyun yeterli olacağı birinci bölgede bağımsız adaylar arasında Sabahat Tuncel’in ciddi oranda oy alacağı gözleniyor. Sebahat Tuncel’in Maltepe, Kartal, Ataşehir ve Sancaktepe’de oldukça güçlü olduğu ve yaklaşık 100 binin üzerinde oy alacağı ifade ediliyor. Tuncel’in yanında Tuncay Özkan Meclis’i zorlayacak bağımsız adayların başında geldiği belirtilirken, Avrupa Alevi Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ve gazeteci İbrahim Çiçek isminden de bölgelerinde sıkça söz ediliyor.

SİBEL BAHÇETEPE CİHAN ORUÇOĞLU/ CUMHURİYET

1295570cookie-check‘Birinci bölge’de sert mücadele

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.