Birleşik Krallık’ta önlem alınmazsa Ekim’de günlük vaka sayısı 50 bine çıkabilir

Günlük vaka sayısının her hafta ikiye katlandığı Birleşik Krallık’ta hükümetin sağlık başdanışmanı Partick Vallange, önlem alınmazsa ekim ayında günlük vaka sayısının 50 bini bulabileceğini söyledi.

Birleşik Krallık’ta koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor. Her 7 günde, vaka sayısı iki katına çıkıyor. Hükümetin sağlıktaki başdanışmanı Partick Vallange önlemler alınmazsa ekim ayı ortalarında günlük vaka sayısının 50 bini bulabileceğini ve her gün yüzlerce kişinin hayatını kaybedebileceğini söyledi. Vallage “Bunu zaman geçirmeden kontrol altına almamız gerekir” dedi.

İskoçya ve Galler’de de vaka sayısında hızlı yükseliş kaydedildiği belirtilirken yerel hükümetler yeni önlemleri kısa bir süre sonra hayata geçireceklerini açıkladı.

Galler’in Merthyr Tydfil, Bridgend, Blaenau, Rhondda Cynon Taf ve Newport şehirlerinde yeni sıkı önlemlerin hayata geçirildiği belirtildi. Yerel Galler Parlamentosu, bu bölgelerdeki vaka sayısının hızla arttığını ve yeni önlemlerle müdahale etmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

STURGEON, JOHNSON’I İKNA ETMEYE ÇALIŞACAK
İskoçya Bölgesel Parlamentosu Başbakanı Nicola Sturgeon, çok kısa bir süre içinde sıkı önlem paketini açıklayacağını söyledi. İskoçya’daki vaka sayısının artışının durdurulması için gerekirse “sınırlı hareket” uygulamasını hayata geçireceklerini söyleyen Sturgeon, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile konuşarak daha sıkı önlemlerin alınmasını tartışacağını belirtti. Johnson ise, “çarklar dönecek” diyerek, sokağa çıkma sınırlamasını düşünmediğini ve işçilerin çalışması gerektiğini öne sürmüştü. Okulların, yeterli önlem alınmadan açılmış olması ve tüm işyerlerinin tam kapasite çalışıyor olması vaka sayısını arttırdı. Sadece ev ziyaretlerinde 6’dan fazla kişinin bir araya gelmesini yasaklayan hükümete tepkiler de artmaya devam ediyor.

SENDİKALAR TEPKİLİ
Başta eğitim sendikası olmak üzere hemen hemen tüm sendikalar, hükümetin sorumsuzca hareket ettiğini, ekonomik kaygılarının halk sağlığının önüne geçtiğini belirterek, gerekli önlemlerin ve bütçenin sağlanmasını istiyor.

İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn de bir açıklama yaparak, hükümetin yeterli önlemler almadığını ve ekonomik kaygılardan dolayı halkın sağlığının tehlikeye atıldığını söyledi. Corbyn, hükümetin yeni bir ekonomik paketle, işçilerin maaşlarını daha uzun bir süre için ödeyip, işçileri eve göndermesi gerektiğini ve işten atmaların da önüne geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Arif BEKTAŞ / Evrensel Londra

2452740cookie-checkBirleşik Krallık’ta önlem alınmazsa Ekim’de günlük vaka sayısı 50 bine çıkabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.