Birleşik Krallık’ta önlemler kaldırılıyor

Arif Bektaş/Evrensel LONDRA – Birleşik Krallık’ta koronavirüs önlemleri adım adım kaldırılıyor. 17 Mayıs’ta birçok önlemin kaldırılması beklenirken, 21 Haziran’da hiçbir önlemin olmayacağı tahmin ediliyor.

Başbakan Boris Johnson bugün yaptığı açıklamada, planlandığı gibi önlemlerin kaldırılacağını, fakat hala dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Önümüzdeki haftadan sonra insanların birbirine sarılması dahil, bir çok kısıtlamanın kaldırılması bekleniyor. 17 Mayıs itibariyle, restorantların ve bazı kapalı salon etkinliklerinin yapılabilmesi için mekanların açılabileceği de vurgulandı.

İLK KEZ ÖLÜM HABERİ ALINMADI

Birleşik Krallık’ı oluşturan İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayıları hızla düştü. Son 24 saatte İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da kimsenin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmediği açıkladı. Bugün hayatını kaybeden 4 kişinin de Galler’de olduğu belirtildi.

Bulaşının da oldukça düştüğü ülkede, aşılamanın koronavirüsü yenmede tek etken olduğu, fakat her şeye rağmen tedbirli davranılmaya devam edilmesi gerektiği belirtildi.

İngiltere’de alınan önlemlerin çoğunun kaldırılması kararı alınırken, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda yerel hükümetlerinin de bu hafta yapacakları açıklamalarla yol haritalarını belirleyecekler. Bu ülkelerde de 17 Mayıs’tan itibaren önlemlerin gevşetilmesi bekleniyor. İngiltere’de pub, otel, restorant ve sinemaların da açılması bekleniyor.

NÜFUSUN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞU AŞILANDI

Yapılan son açıklamalara göre, birinci doz aşısını olanların sayısı 35 milyon 400 bini geçti. İkinci doz aşısı tamamlanan kişi sayısı ise yaklaşık 18 milyon. 67 milyonluk ülkede toplam 53,3 milyon aşının yapıldığı duyuruldu.

Johnson, şubat ayında alınan 4 aşamalı önlemlerin sonuç verdiğini ve halkın bu önlemlere uymasının sonuç almada ciddi etken olduğunu söyledi. Bilim insanları ise en büyük etkenin yaygın aşılama olduğunu açıklıyor.

SALGIN DERECESİ 3’E İNDİRİLDİ

Daha önce açıklanan, salgının etkisini belirleyen derecelendirmede de aşağı doğru bir yol katediliyor. 1’den 5’e kadar olan derecelendirmede, 5 en tehlikeli durumu ifade ediyordu. Geçtiğimiz Eylül ayından sonra ilk kez tehlike derecesi 4’ten 3’e düşürüldü.

Geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana, salgının yayılması ve hastanede salgın nedeniyle tedavi görenlerin sayısı da en düşük seviyeye ulaştı.

Bugüne kadar Birleşik Krallık’ta, 4 milyon 437 bin vaka tespit edildi. 127 bin 609 kişi hayatını kaybetti. Günlük yaklaşık bir milyon test yapılıyor ve bugüne kadar toplam 165 milyon test yapıldı.

2513500cookie-checkBirleşik Krallık’ta önlemler kaldırılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.