İNGİLTERE… Birleşik Krallık’taki gerçek nüfusumuzu saptamak için fırsat…

Birleşik Krallık’ta (BK) 2021’de genel nüfus sayımı yapılacağı açıklandı. Bu Ekim’de de pilot nüfus sayımı yapılacak bölgeler arasında Hackney de yer alıyor. İngiltere’deki Sih toplumunun federasyonu, gelecek nüfus sayımında kendilerinin dinler katagorisine eklenmesini için yaptığı başvuru üzerine çalışmalar başlatıldı.

Sih’lerin çabası BK’de yaşayan büyük toplumlardan sayılan bizimkilere de örnek olmalı. Bu bağlamda resmi kayıtlarda gerçek nüfus bilgilerin yer alması için Türkiye ve KKTC’nin Londra temsilciliklerine ve toplumsal çalışmalar yapan STK’lere büyük görevler düşüyor. Bu kurumlar “Azınlık toplumu” ya da “diğer” katagorilerine “Türkiyeli Türk”, “Türkiyeli Kürt” ve “Kıbrıslı Türk” seçeneklerinin de eklenmesi için ilgili makamlara acil başvuru yapmalı. BK’deki toplum nüfusunun doğru bilinmesi, nüfusu oranında nüfuzunu da gösterecektir. Ayrıca etnik topluma yönelik sosyal haklar ve yatırımlardan payını hak ettiği oranda almasını sağlayacaktır.

Bizim toplum BK’deki büyüklerden sayılmakta, Türkiye açısından bakıldığında da Burdur, Erzincan, Sinop, Artvin ve Tunceli gibi illerden fazla bir nüfusa sahip konumda. KKTC’li yetkililer ise Kuzey Kıbrıs nüfusuna yakın bir Kıbrıslı toplumun BK’de yaşadığını düşünüyor.

Nüfus konusunda sözü açmışken İngiltere ve Galler’de 2011 Nüfus Sayımı’na göre yabancı ülke doğumlu göçmenlerin nüfusu 7.5 milyon ile yüzde 13’e yükseldiğini aktarayım. (Bkz. http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160105160709/http://www.ons.gov.uk/ons/dcp171776_346219.pdf). BK, 2001 Nüfus Sayımı’na göre; göçmen olarak ilk 5 sırayı İrlanda Cumhuriyeti vatandaşları, Hindistan, Pakistan, Almanya ve Amerikalılar almakta.

Kıbrıslılar 77 bin 673 nüfusla (Türk ve Rum) 15’inci azınlık toplumu, Türkiyeliler ise 54 bin 79 nüfusla 23’üncü sıradadır. 2011’e gelindiğinde ise en çok etnik toplum sıralamasında Hint, Pakistan, İrlanda Cumhuriyeti, Bengladeş ve Nijerya kökenliler bulunmakta.

Türkiyeli kökenliler 2011’de 91 bin nüfusa yükselen Türkiye kökenlilerin 2015’te de 106 bin nüfusa ulaşarak etnik toplum sıralamasında 21’inciliğe yükseleceği, Kıbrıslıların ise 28’inciliğe düşmeleri öngörülüyor. Ülkedeki etnik toplumlara göre seçmen sayısında ise Türkiye 55 bin seçmen ile 15’inci sırada yer alıyor.

Londra Regent’s Üniversitesi’nde Ria Financial Ulusötesi Çalışmalar ve Pazarlama Profesörü ve Regent’s Ulusötesi Çalışmalar Araştırma Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. İbrahim Sirkeci’nin araştırmaları ve Türkiye’deki seçimlere katılmayı hak kazanan seçmen sayısı BK nüfus sayımındaki rakamların çok üstünde. Prof. Dr. İbrahim Sirkeci’nin dışında bilimsel nüfus araştırmasına ise ne yazık ki rastlanılmadığı belirtilmeli.

Prof. Dr. Sirkeci “Göç ve Uyum” kitabında (2015-Turkish Migration Series, Transnational Press London) Büyük Britanya’daki göçmen azınlıklardan söz ederken Türkiye kökenlilerin sayısına da şöyle değiniyor:

“Çeşitli bilimsel olmayan ve güvenirliği sorgulanan kaynaklarda Türk nüfusunun 500 bin dolayında olduğu iddia edilmektedir. Ancak nüfus sayımı ve İçişleri Bakanlığı vize ve sınır kayıtlarına dayanarak yapılan hesaplamalara göre bu sayının 200-250 bin dolayında olması daha muhtemeldir.”

Öte yandan Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yıldırım’ın saptadığı Türkiye nüfusunun yurtiçi seçmene oranı 53/78 baz alınarak toplum nüfusu öngörüsünde bulunulabilir. BK’de 2018 genel seçimlerinde yalnızca kayıtlı Türkiyeli seçmenin 99 bin 250 bin olduğu göz önüne alınırsa (53/78 baz alındığında) Türkiyeli nüfusun 160 bin dolayında olduğu düşünülebilir. Bu rakama Kıbrıslı Türkleri de eklersek Prof. Dr. Sirkeci’nin öngörüsüne çok yakın olduğunu da belirtmek gerekir.

2342050cookie-checkİNGİLTERE… Birleşik Krallık’taki gerçek nüfusumuzu saptamak için fırsat…
Önceki haberHackney, 2021 genel nüfus sayımı için pilot bölge
Sonraki haberKuzey Enfield’de milletvekilliği yarışı sürüyor
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.