Birmanya’da göstericilere ateş

BBC’nin aktardığına göre Rangun’da dünkü olaylarda beş kişi öldürülmüştü. Görgü tanıkları en az bir kişinin vurulduğunu söyledi.

Ayrıca göstericilere dağılma çağrıları yapıldığını, aksi takdirde ‘ciddi eylemle’ karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunulduğu bildiriliyor.

Askerler dün gece en az altı manastıra baskın düzenlemiş ve manastırlarda yaşayan yüzlerce Budist rahip gözaltına alınmıştı.
Ülkede 1990 seçimlerini kazanan ancak iktidara gelmesine izin verilmeyen Aung San Suu Kyi’nin partisinden iki yönetici de yine dün gece tutuklandı.

Kentte dün gece dağıtılan bazı el ilanlarında halk rahiplerle dayanışma amacıyla sokaklara çıkmaya çağırıldı. Güvenlik güçleriyse eski başkent Rangun’da kilit noktalara dikenli tel gererek gösterileri engellemeye çalışıyor.

NEDEN YÜRÜYORLAR?

1948’de İngiliz sömürgeciliğinden bağımsızlığını elde eden Birmanya 1962’den beri askeri diktatörlükle yönetiliyor.

1988’de kitlesel demokrasi gösterilerinin şiddetle bastırılması ve 3 bin kişinin ölmesi ardından, 1990 genel seçimlerini Aung San Suu Kyi ve partisi Ulusal Demokrasi Birliği yüzde 60 oyla kazanmıştı.

Ancak askeri liderler zaferi tanımayarak, Aung San Suu Kyi’yi ev hapsine aldı. Ülkede son gösteriler, hükümetin geçen ay petrol fiyatlarına zam yapmasıyla başladı.

Zamları protesto eden Budist rahiplere ateş açılması üzerine protestolar büyüyerek onbinlerce kişinin katıldığı kitle gösterilerine dönüştü.

Son derece iyi örgütlendiği gözlenen Budist rahipler artık amaçlarının cunta yönetiminin devrilmesi olduğunu söylüyor.

BASINDA BİRMANYA

The Times gazetesinin Dış Haber Editörü Brenwon Maddox “Yaptırımları unutun, barışçı çözümün anahtarı Çin ve Hindistan’da” yorumunu yaptı.

Maddox’ın değerlendirmesi şöyle:

“Son tahlilde gerçek baskı BM Güvenlik Konseyi üyesi, Birmanya’nın dev komşusu ve bu ülkedeki doğalgazın müşterisi Çin’den gelecek. Çin hem doğalgaz yataklarını işletmek için yatırım yaptı, hem de ticareti sürdürmek limanlar ve yollar inşa etti. Bu planların boşa çıktığını görmek istemiyorlar. Protestolara tek yanıtı güç kullanmak olan bir rejime destek verir görünmek de. Bütün bunlar aynı zamanda Hindistan için de geçerli.”

“ÇİN İÇİN SINAV”

The Financial Times gazetesinin yazarlarından Quentin Peel de “Çin istikrarsız komşusu tarafından test ediliyor” diye yazdı.

Peel, Birmanya’daki gelişmelerin Çin’in etkili ve sorumluluk sahibi bir lider ülke imajı çizme çabaları önünde kritik bir engel olduğunu öne sürdü.

Yazar şu yorumu yaptı:

“Bu durum Çin’in iş yaptığı ülkelerin iç işlerine müdahil olmama ilkesinin sorgulanmasına yol açıyor. Çin’in hiçbir şey yapmadığı bir ortamda, askerlerin silahsız Budist rahipleri vurduğu görüntüler dünya televizyonlarında yayınlanırsa, bu 2008 Olimpiyatları’nın Pekin’de düzenlenmesine yeni eleştirilere yol açabilir.”

1116970cookie-checkBirmanya’da göstericilere ateş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.