Bitkisel yağlar kötü kolestrolü düşürüyor

John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Lawrence Appel, günlük beslenme ihtiyacının yüzde 10’unun bitkisel proteinler ya da doymamış yağlarla karşılanmasının, tansiyon ve kötü kolestrolü düşürdüğünü ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azalttığını belirtti.


Amerikan Tıp Derneği’nin (JAMA) yayın organında çıkan makalede, bilimadamlarının, büyük tansiyonu 12-15,9 ve küçük tansiyonu 8-9,9 arasında değişen 164 kişiye, tümü doymuş yağ oranı düşük, sebze ve meyve ağırlıklı, protein, şeker ve bitkisel yağlar ihtiva eden 3 farklı beslenme şekli uyguladıkları kaydedildi.


Araştırma sonucunda, sırayla, farklı oranlarda uygulanan 3 farklı beslenme düzeninin ardından, sadece 6 haftada, bu kişilerin tansiyonlarında belirgin bir düzelme olduğu ortaya çıktı.


Araştırmacılar, bitkisel protein ve zeytinyağı gibi doymamış yağ oranı bakımından daha zengin olan iki farklı beslenme şeklinin, şeker ağırlıklı beslenme şekline göre daha iyi sonuç verdiğine dikkati çekerek, protein ve bitkisel yağ ağırlıklı beslenme düzeninin tansiyonu ortalama yüzde 9,3, şeker ağırlıklı beslenme düzeninin ise tansiyonu yüzde 8 oranında azalttığı belirtildi.


Araştırmacılardan Dr. Frank Sacks, Amerikalıların çoğunluğunun sağlıklı bir şekilde beslenmediğine işaret ederek, “bu araştırmanın, 3 farklı şekilde sağlıklı beslenilebileceğini gösterdiğini” kaydetti.


Araştırmada ayrıca, bu 3 çeşit beslenme düzeninin, tansiyon ve kötü kolestrol seviyesini yeterli derecede indirerek, kalp hastalıkları riskini 10 yılda en az yüzde 16 azalttığı da belirtildi.

721860cookie-checkBitkisel yağlar kötü kolestrolü düşürüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.