Bitlis’te 267 PKK’linin cenazeleri ailelerine bilgi verilmeden mezarlıktan çıkarıldı

Tatvan bağlı Yukarı Ölek köyündeki Garzan Mezarlığı’nda bulunan 267 PKK’linin cenazesi, mezarlıktan çıkarılarak başka yere götürüldü. Cenazelerin götürüldüğü yere ilişkin ailelere bilgi verilmiyor.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Garzan Mezarlığı’ndaki 267 PKK’linin cenazesi mezarlardan çıkarıldı. Ailelere cenazelerin neden mezarlardan çıkarıldığına ilişkin bilgi verilmedi. Cenazelerin, İstanbul Adli Tıp kurumu’na götürüldüğü iddia ediliyor.

Evrensel’den İnanç Yıldız ve Serpil Berk’in haberine göre Tatvan bağlı Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyünde önce sokağa çıkma yasağı ilan deldi. Yasağın ardından Garzan Mezarlığı’ndaki 267 PKK’linin cenazesi, mezarlıktan çıkarılarak götürüldü.

‘SAVCILIK GİZLİLİK KARARI ALDI’

Mezarlıkta inceleme yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Bitlis Şube Başkanı Fatih Şanlı, yapılanların hukuka aykırı olduğunu söyledi. Olayı öğrendikten sonra resmi makamlarla görüşemediklerini aktaran Şanlı, şunları anlattı:

“Bu konuda bir kapalılık var. Bir ailenin başvurusu oldu bize. O ailenin de savcılıkla yaptığı görüşmede kendilerine cenazelerin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürülüp kimlik tespitleri yapıldıktan sonra ailelere teslim edileceği söylenmiş. Zaten kimliği belli yasal prosedür gereği defnedilmiş cenazelerin tekrardan çıkarılması ve ailelere haber verilmemesi bir nevi cenaze kaçırır gibi yapılması doğru değil. Savcılık aldığımız duyuma göre ailenin başvurusundan sonra konuya ilişkin gizlilik kararı aldı.”

‘DEVLET AİLELERİ ÇAĞIRMALIYDI’

Cenazelerin resmi prosedürlere uygun şekilde gömüldüğünü belirten Şanlı, şöyle devam etti: “Bu insanların aileleri, arkadaşları, sevenleri bu topraklarda yaşıyor. Cenazelere saygısız bir tutum geliştirmekle ailelere ikinci bir travma yaşatıldı. Devlet şunu yapmalıydı aileleri çağırmalı planını onlarla paylaşmalı, ailelerin ve avukatların gözetiminde cenazelerin kimlik tespiti yapılmalıydı süreç böyle işletilmeliydi ki bazı cenazeler için zaten böyle bir şeye gerek yok. Maalesef kendi hukukunu da çiğnedi.”

‘SÜREKLİ FARKLI ŞEYLER SÖYLENİYOR’

Cenazesi çıkarılanlardan birisinin yakını olan Devrim Döner cenazelerin götürüldüğü yer konusunda kendilerine sürekli farklı şeyler söylendeğini aktardı. Döner, daha önce de mezarlığa saldırıların olduğunu, bombalama yapıldığını, mezar taşlarının kırıldığını söyledi.

Top atışı olduğundan cenazelerin toprağın üzerine çıkmaması için cenazelerin defin sırasında mezarların derin kazıldığını ya da mezarlığın üstünün betonla kapatıldığını belirten Döner, şöyle dedi:

“Mezara bile tahammülleri yok. Ölü insandan bile mi korkuyorlar. Ölü insan kalkıp ateş mi edecek. Sonuçta ölmüş. Kendileri dini çok ön plana çıkarıyorlar. Ölülere saygıları olması lazım. Bunlar da İslam’a göre defin edilmiş. peki Müslüman Müslüman’a bunu yapar mı?

Zaten 3 senedir biz cenazelerimizi bile göremiyorduk. Mezarlığa giremiyorduk. Sürekli bir top atışı, mezarlığın etrafına mayın döşeme. İnsan şu an sadece öfke duyuyor. İnsanlar ’90’lara geri mi döndük. Acaba JİTEM geri mi geldi’ diyor” dedi.

2148570cookie-checkBitlis’te 267 PKK’linin cenazeleri ailelerine bilgi verilmeden mezarlıktan çıkarıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.