“Biz kimsenin yargıcı olmak istemiyoruz”

Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Kadın Kolları Teşkilatı üyeleriyle eşliğinde bir süre Sivas’ın tarihi ve turistik mekanlarını gezen Tarhan, daha sonra YARSAV Başkan Yardımcısı Fatih Sayın’ında eşliğinde Madımak Oteli’ni ziyaret etti. Bir süre otelin önünde Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak’tan bilgiler alan Tarhan, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

YARSAV olarak Sivas’a halkı bilgilendirme toplantısında bulunmak ve özellikle Anayasa’da yargı bölümüne ilişkin ne tür tuzakların olduğunu halka göstermek için geldiklerini belirten Tarhan, “Umarım halkımız, müthiş bir bağımsız mücadelesinin başladığı yerde yaşayan Sivas halkı, o günleri hiçbir zaman unutmayacaktır. Önümüzdeki zor dönemlerde de o güç, o ışık ve o ateş olarak güç verecektir” dedi.

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan Madımak Oteli’nin kamusallaştırması ile ilgilide bir konuşma yaparak, “Bu tepkide çok yoğun tepkiler ve müthiş bir kamuoyunun oluştuğunu düşünüyorum. Ben yöneticilerin bu konudaki taleplere duyarsız kalmayacağını düşünüyorum. Çünkü Madımak bir simgedir. Madımak Türk tarihinde bir kara lekedir. Bu kara lekenin silinmesi için herkesin el birliği ile çalışması gerekiyor” diye konuştu.

Konuşmasının ardından bir süre daha kent meydanında gezen Tarhan, daha sonra ‘Kuvvetler Ayrılığı ve Yargı Bağımsızlığı’ isimli panele katılmak üzere Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’na (STSO) geçti. Panele, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, YARSAV Başkan Yardımcısı Fatih Sayın ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak’ın yanı sıra, CHP Sivas İl Başkanı Bülent Renda Deniz, Kamu-Sen Sivas İl Başkanı Muzaffer Karadağ, Eğitim-İş Sivas İl Temsilcisi Heydar Gölbaşı, çok sayıda Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü) öğretim görevlisi ve vatandaş katıldı.

Burada bir konuşma yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan’a kendilerini kırmayıp panellerine teşrif ettikleri için duymuş olduğu memnuniyeti ifade ederek teşekkür etti.

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ise, Yargıçlar ve Savcılar olarak bu ülkenin doğusundan batısına her yerinde görev yapmaya hazır olan insanlar olduklarını ifade ederek, “Biz bir ayrıcalık istemiyoruz. Tek ayrıcalık isteğimiz bizim adalet dağıtmaya yöneliktir. Bu nedenle eğer ayrıcalıksa, adalet dağıtma ayrıcalığımızın elimizden alınmamasını istiyoruz. Birilerinin kendileştirdikleri bazı kurumları nasıl benimsediklerini görüyoruz. Nasıl sahiplendiklerini görüyoruz. Biz kimsenin yargıcı olmak istemiyoruz. Bizi kimsenin sahiplenmesini istemiyoruz. Türk Yargısı kimsenin yargısı değildir. Benim diye söze başlayanların, asla değildir. Eğer yargı sürecine siyaset, bir parti veya iktidar partisi dahil olursa, o yargılama sürecinin tarafsız olması söz konusu olamaz” dedi.

YÖK Başkanı’nın mikrofon açıkken Başbakanı kızdırmayalım dediğini herkesin anımsadığını ifade eden Tarhan, “Biz kızdırmamak için, adaletin kimlere ve nasıl dağıtılacağını düşünmek endişe duyulacak bir şeydir. Bundan korkmamız ve endişe duymamız gerekmektedir. Bugünkü siyasal iktidarın veya yarınki siyasal iktidarın emirlerini dinlemeyip, onlarla iş birliği yapmayacak olanlar Yargıçlar ve Cumhuriyet Savcıları’dır. Bu kesinlikle böyle olmalıdır ve böyle kalmalıdır. Siyasi iktidarın il veya ilçe başkanının kapısına tekme vurup giremeyeceği tek yer adliye olmalıdır” diye konuştu.

Anayasa değişikliğine giderken Yargıtay’a, Yüksek Yargı’ya, HSYK’ya veya yargıç arkadaşlarımızın hiç birine bu değişiklikler yapılırken sorulmadığını söyleyen Tarhan, “Tamamen tepeden gitmeci ve 12 Eylül darbe anayasasını değiştirmeye yönelik olarak önümüze getirilen bu anayasa paketi, aynı darbeci zihniyetle yapılan bir çalışmadır. Bütün bu sorunlar ortayken ve herkes yargıyla alakalı bir takım sorunlar yaşarken, herkes yargıdan şikayetçiyken 8 yıllık sürede, biz YARSAV olarak her zaman bu sorunları ortaya koymaya çalıştık. Düzenlediğimiz raporları yetkililere ulaştırmaya çalıştık. Taleplerimiz hep geri çevrildi. Sayın Adalet Bakanı bize randevu bile vermedi. 8 yıllık sürede bunun çözümüne dair hiç bir şey yapmadan bekleyeceksiniz, halkın yargıya olan güvenini aşındırmak için ne gerekiyorsa yapacaksınız, yargı konusunu da ceza hukukunu da bir yapboz oyunu gibi uygulamalarla ceza yasası altı kez, ceza usul yasası sekiz kez değiştirilmiştir” şeklinde konuştu.

Anayasa değişikliği yapılırken ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının da hiç birine sorulmayarak adeta dışlandıklarını ifade eden Tarhan, “Üniversitelere sorulmadı. Muhalefet partililerine sorulmadı. Yargıya sorulmadan yargısız infaz yapılmaya çalışıldı. Madem yargı ile ilgili bir değişiklik yapılacak, neden yargıya hiç sorulmadı. Hep Avrupa ülkeleri bize örnek gösterilirken, neden Avrupa’daki demokrasi standartları bize layık görülmez” dedi.

1251140cookie-check“Biz kimsenin yargıcı olmak istemiyoruz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.