Bizi en çok kim soyuyor?

İşte bu yüzden emperyalizmin lokomotifi olan petrol ve petrol üreticilerinin bizlere attığı kazıkları anlamamız gerekiyor.

İlk olarak İran-Irak savaşı döneminde garip dalgalanmalarla çıkış trendine giren petrol fiyatları George W Bush’un İrağa saldırmasıyla tavana vurmuş ve fiyatlar ancak Barrak Obama’nın başkanlığı zamanında dizginlenebilmişti. Petrolün Varil fiyatı 25 senede 11 Dolardan 140$ dolara kadar çılgınca bir hızla yükselmişti. Bu dönemden örnek verecek olursak California Eyaletinde en ucuz benzin fiyatı galon başına 4 dolardı. Tuvalete bile arabayla giden 150 milyon araba sahibi Amerikalılar için bu kabul edilemez bir yükselişti. Türkiye gibi geri kalmış ülkelerde benzinin zamlanması saderce gazetelerde küçük bir haber olarak geçerken Amerika gibi ülkelerde toplum psikolojisini derinden etkiler. Sıradan Amerikalı ilk iş yatarken sigortaları bile kapatmaya başlar, tüketim zayıflar, insanlar evde yemek yemeye başlar, ekonomi buhrana girer.

Garip bir ekonomi

Petrol’ün varil fiyatı gün geçtikçe dibe vururken son olarak 19 Dolara kadar düştü. Ancak hem Amerikada hem de dünyanın diğer ülkelerinde petrol fiyatlarında ciddi bir indirim olmadığı gibi Türkiye gibi ülkelerde zam bile yapıldı. Hatta zam yapılan ülkeler içinde büyük petrol üreticisi arap ülkeleri bile vardı. 140 Dolarken 4 dolara satılan benzini 19 Dolara düşünce 3.10 Dolardan satmanın mantığını halka açıklamak çok zor bir iş. Yani bu açık açık yapılan ağır soygunu halka nasıl anlatacaksınız? Bu yüzden hükümetler ve ekonomistler işi iyice arapsaçına çevirip aslında son derece basit olan bu denklemi halktan gizliyorlar.

Aslında denklem basit

Bunun tek bir anlamı var, hiçbir haklı nedene dayanmayan ağır vergili petrol fiyatlarıyla soyuluyoruz.

Peki neden

Ne yazık ki petrol fiyatlarının hala bu denli pahalı olmasının tek nedeni var o da petrol üreticilerini korumak. Verdiğimiz onca paranın tamamı petrol şirketlerinin zora düşmemesi ve kar marjlarını arttırmak için kullanılıyor. Çünkü Amerika gibi devletlerin hala en büyük kazanç kapısı petrol, en büyük dostları da petrol üreticileri. Yani onları hiçbir şekilde üzecek birşey yapmaz hatta yapamazlar.

Petrolcüler zorda mı ki?

Başta amerikalı petrolcüler olmak üzere tüm üreticiler aslında tam bir kaousun içinde. Hatta büyük bir panik hali var. Bunun başlıca nedeni de Suudi Arabistanın başını çektiği birçok Arap ülkesinin ısrarla üretimi arttırması ve sonuç olarak OPEC’in fiyatları hızla düşürmek zorunda kalması. Suudi Arabistan bilindiği gibi baştan beri Amerika’nın kaya petrollerine yaptığı yatırımı baltalamak için uğraşıyor ve kendisi de ağır ekonomik zararlara uğruyor. Hatırlanacağı gibi Amerika çok pahalı olan kaya petrolü araştırması ve çıkarılması için petrol şirketlerine destek sözü vermişti. Uzun vadede karlı bir yatırım olan kaya petrolleri zaten 10-15 yıllık petrol rezervi kaldığı var sayılan Amerika için bir çıkış yolu da olacaktı ancak araplar bu projeye taş koymakta kararlıydı. Başta Rusya devülasyona uğramış ardın Çin ve Irak aynı akıbete düşmüştü. Bu inatlaşma Arapların aslında petrol satışında tek güç olma hayelleriydi. Ancak bu hayaller çok yakın bir gelecekte başta Suudi Arabistan olmak üzere pekçok Arap ülkesinin parçalanmasına ve genişlemiş ortadoğu ve arap yarım adası savaşlarına yol açabilecek.

O zaman bizi kim soyuyor?

Amerikalı petrol şirketleri kaya petrolü araştırmaları, geliştirmeleri ve yatırımlarına girmeden önce ilk olarak sihirli küreye baktılar. Kürede görünen en net şey tüm ortadoğuda ve petrolcü Afrika ülkelerinde hatta Venezuella gibi ülkelerde ya savaş ya da iç karışıklık olmasıydı. Bu da petrol fiyatlarının yakın gelecekte 100 Doların altına inmeyeceği anlamına geliyordu.

Yani kargaşa ve savaş hali petrolcülerin en sevdiği ortamdı. Bu ortamlar da yatırım için paha biçilmez zamanlardı ve kaya petrolü için yüklü bir miktar parayı harcamak riskli bir plan değildi. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ve Suudi Araplar herşeyi karıştırdı. Sonuçta böylesine ağır bir maddi zarar ortaya çıkınca tabii ki fatura birine kesilecekti. O da her zamanki gibi BİZDİK!

1579310cookie-checkBizi en çok kim soyuyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.