‘Bizim baskı ve tehdide alerjimiz var’

Büyükelçi Cevad Zarif, düzenlediği basın toplantısında, İran’ın nükleer silah üretmek istemediğini, ancak uluslararası tehditler karşısında nükleer enerji üretme hakkından da vazgeçmeyeceğini bildirdi.

“İsrail’in nükleer silah gücünü görmezden gelen” konseyin, ”çifte standart uyguladığını” savunan Zarif, “İran, baskıya, tehditlere ve gözdağına alerjisi olan bir ülke” dedi.

İran’ın, konseyin onayladığı tasarıyı değerlendireceğini ve hızla gereken cevabı vereceğini belirten Zarif, “İran’ın tavrı çok açık: Biz hakkımızı kullanıyoruz. Yalnızca barışçıl yapıda olan nükleer programımız hakkındaki her kuşkuyu gidermek istiyoruz” diye konuştu.

İRAN İLE İLGİLİ TASARI ONAYLANDI 

BM – BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması talebini içeren tasarıyı onayladı. Yasal olarak bağlayıcılığı olmayan belgeye göre, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran’ın, uranyum zenginleştirme çalışmalarıyla ilgili talebe uyup uymadığı konusunda 30 gün içinde rapor verecek.

BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin, 3 hafta süren müzakerelerden sonra, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetini durdurması talebini içeren tasarı üzerinde anlaştıklarını açıklamışlardı. Konsey üyesi 15 ülkenin, bu açıklamadan kısa süre sonra yapılan oylamada, tasarıyı oybirliğiyle onayladığı belirtildi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, ”konseyin, İran’ın nükleer silah programıyla ilgili ilk önemli adımı attığını” söyledi.

1125810cookie-check‘Bizim baskı ve tehdide alerjimiz var’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.