“Bizim toplum AİDS’i takmıyor”

Dr. Sırrı, kendisine bir arkadaşının “AIDS’ten söz edilmez oldu. Hastalığın üstesinden gelindi mi yoksa” diye sorduğunu anlatarak, “Halkı sürekli olarak uyarmak ve hastalığı gündemden düşürmemek gerekir. AIDS’e yol açan HIV virüslü hastaların sayısı giderek çoğalıyor. Haliyle AİDS’ten dolayı ölüm sayısında da artış var. Ne yazık ki pek çok kişi de kendisinin HIV pozitif virüsü taşıdığını bilmiyor ve farkında olmadan virüsün yayılmasına neden oluyor” dedi.

HIV virüsünün günümüzde en çok seks yoluyla bulaştığını belirten Dr Sırrı, “Çok eskiden kan verme ya da diş hekimlerinden geçtiği vakalara da rastlanıyordu. Fakat günümüzde çok ciddi önlemler alındığı için HİV virüsü en çok korunmadan yapılan seksten bulaştığı söylenebilir” diye konuştu.

“KÜÇÜK ÖNLEM HAYAT KURTARIR”

Dr. Sırrı, AİDS’ten korunmanın çok kolay olduğunu vurgulayarak “Seks yaparken mutlaka ‘kondom’ kullanılmalı. Risk grubundaki insanlarla seks yapmaktan kaçınılmalı. Alınacak küçük önlemler hayat kurtarıcı niteliktedir. Mutlaka ve mutlaka her zaman koruyucu kullanılmalı” dedi.

Türkçe konuşan toplumun hastalığı çok ciddiye almamasından yakınan Dr. Sırrı şöyle devam etti:

“AİDS gençlerimizin hiç umurunda değil. Medyada yer aldığı zamanda halk bir süre korkuyor sonra takmamaya başlıyor. Burada basınımıza da görev düşüyor. Toplumu bu çaresiz hastalığa karşı yalnızca AİDS Günü’nde değil her zaman uyarmalı. Unutmamalı ki AİDS hâlâ can almayı sürdürüyor. Henüz aşısı ve virüse karşı ilacı bulunmamıştır.”

Dr. Sırrı cinsel hastalıklardan şikayet ederen hastalara HIV testini de önerdiklerini belirterek, “Kuşkusu olanlar test yaptırarak rahatlayabilirler. Eğer virüsü kapmışlarsa hem erken teşhisle ömürlerini uzatabilirler hem de farkında olmadan sevdiklerine bu hastalığı bulaştırmamış olurlar” diye devam etti.

DÜNYA AIDS GÜNÜ?

Dünya AIDS Günü; hastalığa dikkat çekme, bu hastalıktan ölenlere saygı göstermek, alınacak önlemlerle hastalığın azaltılmasını sağlamak amacıyla, insanlarda farkındalık yaratmak üzere Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından alınan bir kararla 1988 yılında belirlendi.

827770cookie-check“Bizim toplum AİDS’i takmıyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.