Bizim toplumda geçen yıl…

Okurlarimız sizlere, henüz 5’nci sayımız olmasına karşın Gündem UK’i beğenip heryerini reklamla donattığınız için teşekkür etmek istiyoruz. Sağolun. Sizin olumlu değerlendirmeleriniz ve reklam vermeye değer görmeniz bize heyecan verdi. Gündem UK’in her sayısı bir öncekinden daha gelişmiş olarak karşınıza çıkacak.


2008’de İngiltere’deki Türkçe konuşan toplumumuzda neler olup bittiğini hem yorum hem de akılda kalan ya da unutulmaması gereken haberleri seçerek sizlere sunduk. Vehbi Koca’nın gözünden toplumumuzu yansıtan o güzel fotoğrafları da yazımıza değer kattı. Kendisine teşekkür ediyoruz…


Londra Türkçe konuşan toplumda geçen hafta en çok; polisin bazı Kürtlerin evini araması ve Türkiye ulusal basınına “PKK’ye darbe” diye yansımasının konuşulduğunu sanıyorum. Biz de haberi tarafsız olarak fakat bütün taraflara sorarak yansıtmaya çalıştık. Ne yazık ki Christmas ve yeni yıl tatili dolayısıyla polisten beklediğimiz yanıt gecikti.


Türkiye’nin bir yansıması olarak Londra’daki Türkçe konuşan toplumun önemli bir oranını oluşturan Aleviler arasında da ciddi tartışmalar yaşanıyor. Sayfalarımızda okuyabileceğiniz gibi İngiltere Alevi Enstitüsü Girişim Komitesi Başkanı Nedim Asutay, “Maraş Katliamı anma gecesinde ‘Maraş’ı anmak istemeyen bir Cem Evi’nin Alevilikle bir ilgisi olamayacağını” öne sürdü. Gazetecilik eteği gereği eleştirilen İngiltere Alevi Kültür Derneği ve Cemevi Başkanı Hüseyin Çiftçi konuşmak istemedi. Cemevi yetkilileri ne zaman isterse kendileriyle söyleşi yaparak görüşlerini aktarabiliriz. Haber üretirken toplumun herkesimine eşit uzaklıkta olduğumuzu burada özellikle belirtmek isterim.


Türkiye’de Alevilerin muhafazakar kanadı, sünni kesime tanınan hakların kendilerine de eşit olarak tanınmasını istiyor, sol kanadı ise laiklik gereği dinin kişisel olması ve devletin Diyanet İşlerini kaldırmasını istiyor. 1978 kuşağından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi’nden araştırma yazar Ali Rıza Aydın’ı Londra’da bulmuşken hemen teyibimizi tuttuk. Aydın’ın söylediklerini 5’nci sayfada okuyabilirsiniz. Dem Radyo’da Nimet Sayar’ın surduğu programa da konuk olan Aydın’ın konuştuğu programın erken kesilmesindeki nedenin “Teknik bir arızadan mı yoksa gelen eleştirilerden mi kaynaklandığı” sorusuna yanıt arayan haberi Türkiye’deki Dem Radyo yetkilerine ulaşamadığımız için size yansıtamadık.


Venezüella’dan bize haber geçen arkadaşımız Mesut Akın ile söyleşimizi de 20’nci sayfada okuyacaksınız. Akın bu günlerde “Tüketim toplumunun körüklenmesi ve çevresindeki arkadaşlarının ekolojik dengeye karşı duyarsızlığı”nı protesto etmek için açlık grevinde… Her yıl bir hafta açlık grevine yatarak sessiz protestosunu yapan Akın’ı protestosu bittikten sonra iyi bir restorana götürmeliyim…


Geçen hafta hepimizi üzen Reşat Niyazi’nin öyküsünü ve Gündem çalışanlarının ona teşekkürünü sayfa 22 ve 23’te okuyabilirsiniz. Niyazi’nin acılı alisine başsağlığı diliyoruz.


Bu hafta toplum gündeminde yıl sonu kutlamaları vardı. Bazı dernekler, yılın son etkinliğini yine üyeleriyle birlikte geçirmek istediler.


Bu sayımızda iki değerli konuğumuz var. Toplumumuzun son yarım asırlık tarihininin tanığı Ziya Akşahin ve KKTC’den akademisyen Birol Ertan… Ayrıca sizler için “Bizim Düğünlerimiz” başlıklı bir sayfa (59’da) yarattık. Bu mutlu gününüzü okurlarımızla paylaşmak isterseniz, bize 2 fotoğraf ve kısa bilgiyi farukacikgazete.com’a göndermeniz yeterli.


Yıl sonu tatili nedeniyle yerel maçlar olmadığı için spor sayfasında sizlere 2008 değerlendirmesi sunduk. Bir sonraki sayımız yine yeni yıl tatili dolayısıyla 9 Ocak Cuma günü çıkacak ve bundan böyle de her cuma bayilerde yerini alacak.


Her okurumuz bizim haber kaynağımızdır. Haber değeri olan konularda bizi aramayı unutmayınız lütfen.


Bütün Gündem UK ailesi adına bütün okurlarımız ve reklam veren iş ortaklarıra sağlıklı, bol kazançlı ve mutlu bir yıl diliyoruz…

713660cookie-checkBizim toplumda geçen yıl…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.