Bizimkiler

1980lerde Türkiye televizyon kanallarında bu isimde bir dizi vardı. Beğeni ile izlediğim ama şimdi izlediğimde “o zamanlar ne zevkim varmış yahu, bu saçmalığa nasıl da vaktimi harcıyordum?” diye kendimi sorguladığım bir dizi.

Bu yazıda bahsetmek istediğim bu inanılmaz kötü dizi değil. Bizim İngiltere’de yaşayan Kıbrıslıtürklerin hallerine değinmek istedim. Bazı hallerimiz bu dizideki saçmalıkları andırıyor ya!
Seçme ve seşilme ‘hakkı’

Yıllardan beri İngiltere ve Kıbrıs dışındaki diğer ülkelere yıllar önce göç etmiş olan Kıbrıslıtürklerin üzerinde durduğu, ama hiç yol katetmediği konulardan biridir seçme ve seçilme ‘hakkı’.
Benim de aralarında olduğum İngiltere grubu 1992 yılında Kuzey Kıbrıs’a ‘Dış Türkler Kongresi’ için gittiğimizde aynı konuyu uzun uzadıya tartışmıştık. Bol bol nutuklar sallanmış, bol bol sözler verilmişti bize o yıl, ama tabii bu sözler hiçbir zaman gerçekleşmedi.

Birkaç yıldan beridir bu konuda daha koordineli gibi görülen bir girişim başlatıldı. Avustralya, Türkiye ve Birleşik Krallık ülkelerinde yaşayan Kıbrıslıtürklerin başlattığı bir girişim. Liderliğini Birleşik Krallık’da yaşayan bir grup yürütüyor.

Geçmiş çalışmaları başlatan ‘Yurt Dışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesi’ bu yıl daha faal çalışmaya başladı. Yaz öncesi bu grubun yayınladığı bir tanıtım sunumu elime geçti. Başlık: ‘Yurt Dışında Yaşayan KKTC Vatandaşlarının Cumhuriyet Meclisinde Temsil Edilmelerinin Sağlanması – Çözüm Önerisi’.

Sunumdaki bilgiler arasında şu kısım yer almakta:

“Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A(III) sayılı kararıyla ilan edilmiş olan İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ’nin 21. maddesinin 1. fıkrası der ki; Her vatandaş , doğrudan veya serbestçe seçilmiş temsilciler aracılığı ile ülkesinin yönetimine katılma hakkına sahiptir”.

Sunum, aralarında Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Finlandiya, Rusya Venezuella, Avusturya, Kanada, Danimarka, Almanya, İtalya, Meksika, Avusturalya, Belçika, Estonya, Fransa, Endonezya ve Japonya’nın dahil olduğu 115 ülkenin çeşitli yöntemlerle ‘vatandaşlarına’ ülkelerinde seçme ve seçilme hakkı verdiklerine değiniyor ve aynı hakkın ‘Yurt Dışında Yaşayan KKTC Vatandaşlarına’ da verilmesi gerektiğini iddia ediyor.

Komitedeki kişiler şu soruya cevap verebilirler mi? Yukarıdaki ülkelerin hangisinin diyasporada yaşayan ‘vatandaşları’ kendi sınırları içinde yaşayan nüfusundan daha fazladır?

İlginç istatikler de içeriyor tanıtım sunumu. Google Vikipedi ve KKTC Londra Temsilciliğini kaynak olarak gösterip ‘Kıbrıslı Türklerin Dünya Genelindeki Sayısını’ veriyor. Bu kaynaklardan elde edilen verilere göre tüm dünyaya yayılan Kıbrıslıtürklerin sayısı 904 binmiş. Bunlardan 302 bini Kuzey Kıbrıs’ta yaşıyormuş.

Bu verilerin güvenilir olduğunu kabul etsek, ki ben şahsen şüpheliyim, Kıbrıs dışında 602 bin Kıbrıslıtürkün yaşadığını görürüz. Bu demektir ki Kıbrıs’da yaşayan sayının 2 misli bir nüfus Kıbrıs’ta yaşayanların iradesine direkt olarak müdahale edecek, ülkelerinin nasıl ve kimler tarafından yönetileceği konusunda belirleyici bir konumda olacak. Buna bu arkadaşlarımız ‘demokratik hak, insan hakları’ diyorlar! Ya Kıbrıs’da yaşayanların demokratik, insan hakları?

Komitedeki arkadaşlarımızın kimin tarafından, nasıl seçildiği belli değil. Birçokları toplum arasında bilinmiyor. Diğer ülkelerdeki durumu bilmiyorum. İngiltere’de durum bu. Kendilerini eleştirdiğimizde göstermelik olarak bir toplantı düzenleyip toplumun tüm kesimlerine ulaşma girişimi yaptılar. Sözde tabi. Ama toplantıda gördük ki herkes kendini öne çıkarma, başkanlık, makam peşinde. Birkaçı belki de istekleri gerçekleştiği takdirde İngiltere’deki Kıbrıslıtürklerin KKTC Meclisindeki Temsilcileri seçilme peşinde. Harıl harıl 6 Ekimde KKTC’de yapılacak Çalıştaya hazırlanıyorlar.

KKTC’de seçme ve seçilme hakkı isteyenler bir konuda haklı. KKTC Anayasası vatandaşlığın bir görevi olarak ‘askerlik yapma’yı gösteriyor. ‘Bu görevi yapmamızı istiyorsanız bize seçme ve seçilme hakkı da vermelisiniz’ diyorlar. Askerlik konusu yıllardır gençlerin yarayan kanası halinde. Yıllardır gelmiş geçmiş hükümetler bu konuda hiçbir girişim yapmayı beceremediler. İyisi mi bize seçme seçilme hakkı vereceğinize bizi vatandaş olarak kabul etmeyin. Böylelikle sorun kendiliğinden çözülür.

Kıbrıs dışında yaşayan Kıbrıslıtürklerin çoğu ülkeleri olarak yaşadıkları ülkeyi görürler. Yani doğduğu değil, doyduğu yeri. Ancak Kıbrıs’la yüksek derecede ilgisi olanların haklarının korunması gerektiği de bir gerçek. KKTC hükümetleri yıllardır konuşulan ama gerçekleşmeyen ‘Dış Türkler Birimleri’ kurup bu insanların sorunlarına kapsamlı bir şekilde el atmalıdırlar.

Kıbrıs dışında yaşayan bizlere gelince. Bizim görevimiz yaşadığımız ülkelere tamamen entegre olup bu ülkelerin bize sunduğu fırsatları kullanmak ve yaşadığımız ülkelere katkıda bulunmak olmalıdır.
Merak ederim, acaba ısrarla KKTC’de seçme ve seçilme hakkı isteyen kaç kişi bulundukları ülkelerde oy kullanıyor?

1082050cookie-checkBizimkiler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.