Blackwater’a dokunacaklar

Irak’taki ABD işgal yönetimi tarafından çıkarılan bir kararnameyle ülkedeki faaliyetlerinde yargı dokunulmazlığı bulunan yabancı özel güvenlik şirketlerinin dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili yasa tasarısı hükümet tarafından onaylandı.

Hükümet sözcüsü Ali el Dabbağ, Irak’taki Amerikan işgal yönetimini Haziran 2004’e kadar idare eden Paul Bremer’in görevinin sona ermesinden kısa süre önce çıkardığı kararnameyi kaldıracak olan yasa tasarısının kabul edildiğini, gelecek günlerde onaylanması için meclise gönderileceğini bildirdi.

El Dabbağ, yeni yasayla bütün güvenlik şirketlerinin Irak yasalarının muhatabı olacağını ve bu şirketlerin ülkedeki bütün yasal düzenlemelere uyma zorunluluğu olacağını kaydetti. ABD’li diplomatları koruyan Blackwater’ın Irak’ta 1000 elemanı bulunuyor. Şirket, elemanlarının meşru müdafaada bulunduğunu savunuyor. Irak hükümeti ise şirketi “taammüden cinayetten” sorumlu tutuyor.

DAVADA KARMAŞA

Bu arada New York Times gazetesinin dünkü haberinde ise, davaya bakan ABD Dışişleri Bakanlığı soruşturmacılarının, Blackwater elemanlarına doğruyu anlatmaları halinde dokunulmazlık anlaşmaları teklif ettiği bildirildi. Gazete, soruşturmacıların, böyle bir yetkileri olmadığını yazdı.

1160580cookie-checkBlackwater’a dokunacaklar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.