Blair: Görevimi bırakmıyorum…

Blair’in 1998’de yaptığı prestij anlaşması ve partinin yıprandığı gerekçeleriyle Maliye Bakanı Gordon Brown’a liderliğe bırakması isteniyor.


Başbakan Blair, basında çıkan yorumlara ve fısıltı gazetesine açıklık getirerek kongrede parti liderliği ve başbakanlıktan çekilmeyeceğini net bir şekilde açıkladı.


Blair, The Times’a verdiği demeçte konuyla ilgili spekülasyonlara artık son verilmesini isteyerek, “Benden önceki başbakanların yapmadıklarını yaptım… Gitmeyeceğimi tekrar tekrar söyleyip duruyorum. Koltuğumu bırakacağım yeni lidere hizmet için bol bol zaman bırakacağımı da söyledim… Artık insanlar spekülasyon yerine yalnızca işimi yapmama izin vermelidir…” dedi.


BLAİR’E YAKIN OLANLARIN YORUMU


Blair’e yakınlığı ile bilinen Lord Falconer parti içinde liderliğin değişmesi için doğru bir zaman olmadrığını öne sürdü. Kültür Bakanı Tessa Jowell ise 4 yıl sonraki genel seçimlerden önce Blair’in geri çekileceğini vurgulayarak ancak o zaman bu belirsizliğin sona ereceğini sözlerine ekledi.


BUSH MU AKLINI ÇELDİ


Blair geçen ay yaptığı ABD gezisinde de Başkan George Bush ile başlattıkları uluslararası teröre karşı savaşı kazanmak için misyonunu henüz tamamlamadığını belirterek istifa etmeyeceği sinyalini vermişti.


Soğuk Savaş’taki Thatcher-Nixon dostluğundan sonra Ortadoğu’nun yeniden şekillenmesinde Blair-Bush dostluğu İngiltere-ABD ikili ilişkilerinde önemli bir köşe taşı sayılıyor. İngiltere basını şimdiden Blair’in gitmesi durumunda Bush’un yalnız kalacağı ve Almanya Başbakan’ı Angela Merkel’i yeni partneri seçtiği konusunda haberler üretleye başlamışlardı.


BLAİR 19 YILIN EN DİBİNDE


Yeni İşçi Partisi’nde sol kanat, eski kuşak partililer ve Gordon Brown’u destekleyen kesim Başbakan Blair’in 3 seçim kazanmasına karşın partinin yıprandığı kanısında. Yeni İşçi Partisi 4 Mayıs 2006 Yerel Seçimleri’nde Belediye Meclis üyelerinin 10/1’ini yitirmişti. 


The Guardian’ın geçen hafta manşetinde yer verdiği bir kamuoyu yoklamasına göre, iktidardaki İşçi Partisi’ne verilen destek 19 yılın en alt seviyesi yüzde 31’e düştü. Muhafazakarlar ise yüzde 40’a çıkmayı başardı. Gazete, Yeni İşçi Partisi’ndeki keskin düşüşü uçaklarla yapılması planlanan son saldırı tehdidi hakkında da sadece yüzde 20’lik bir kesimin hükümetin gerçekleri söylediğini düşünmesine bağladı.

794020cookie-checkBlair: Görevimi bırakmıyorum…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.