Blair: Ilımlı Müslümanlar aşırıları engellesin

Blair Müslümanlarla iyi diyalog kurulduğunu savundu. Londra’daki bombalı intihar saldırılarının ilk yıldönümüne birkaç gün kala mecliste milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Blair, hükümetin radikalliğin kökünü tek başına kazıyamayacağını söyledi. Blair, Müslüman liderlerden radikallerin yalnızca yöntemlerine değil, fikirlerine de karşı çıkmalarını istedi.


Saldırılarda dört intihar bombacısı ve 52 sivil yaşamını yitirmişti. İngiltere başbakanı, hükümetin Müslümanlarla iyi bir diyalog kuramadığı eleştirilerini de reddetti. Blair, 7 Temmuz saldırılarından bu yana nasıl bir ilerleme kaydettikleri sorusunu ise “İstihbarat servisleri ve polis bizi yeni saldırılardan korudu” diye yanıtladı.


Blair’in açıklamaları, Müslüman bir milletvekilinin hükümeti eleştirmesinden hemen sonraya rastlıyor.
 
MÜSLÜMAN MİLLETVEKİLİ’NİN ELEŞTİRİSİ


Müslüman milletvekili Sadık Han hükümetin saldırılara verdiği yanıtının, ülkedeki pek çok Müslüman’ı hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Saldırılar ardından Müslüman toplumla diyalog amacıyla kurulan sekiz çalışma grubunun istendiği gibi işlemediğini belirten Sadık Han, “Danışma, diyalog ve görüş alışverişi doğru düzgün yapılmazsa, insanlar da bunun bir zaman kaybı olduğunu düşünür” dedi.


Müslüman milletvekili, hükümetin Müslüman toplum için bir Britanyalı kimliği yaratamadığını, emniyet güçleri hakkında tam kapsamlı soruşturma açmama kararını da halka iyi anlatamadığını söyledi.


Kurulan çalışma gruplarına katılan diğer İngiliz milletvekilleri de bugüne dek yapılan 27 öneriden ikisinin reddedildiğini, ikisinin durumunun belli olmadığını ancak diğerlerinin hayata geçirildiğini ya da geçirileceğini söylüyor.


MÜSLÜMAN ARAŞTIRMASI


Öte yandan bugün Times gazetesinde yayımlanan bir kamuoyu araştırmasının sonuçları şöyle:


– İngiltereli Müslümanların yüzde 13’ünün bombacıları ‘şehit’ olarak gördüğünü ortaya koyuyor.
– Her altı kişiden biri de amacın doğru, ama yöntemin yanlış olduğunu düşünüyor.
– Her 50 kişiden biriyse, ailesinden birinin el Kaide üyesi olmasından gurur duyacağını söylüyor.
– Ancak aynı zamanda Müslüman toplumun yarıdan fazlası da, hükümetin radikal eğilimlerle mücadelede yeterli çaba göstermediğine inanıyor.

792510cookie-checkBlair: Ilımlı Müslümanlar aşırıları engellesin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.