Blair: Irak için yine aynı şeyi yapardım

Aylık basın toplantısında bir gazeteci, Irak’ın Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra kan ve ateş içinde kaldığını hatırlatarak, Blaire’e Irak kararından pişman olup olmadığını sordu. Blair, “Aynı şeyi bugün de yapardım elbette…” diye cevap verdi.


Blair, Irak’a müdahaleyi meşru gördüğünü belirterek, “Zira Arap ve Müslüman dünyası, evrensel özgürlük ve demokrasi değerlerinden yararlanmayı hak ediyor” dedi.


“Batı dünyasının bu muhtaç insanlara sırt çevirmesi müthiş hezimet olur” diyen İngiliz Başbakanı, “Böyle bir şey, aynı zamanda kendi inandığımız yönetim sistemi ve kendi değerlerimize güvensizliği gözler önüne serecektir” diye konuştu.


Irak’ta 12, Afganistan’da da 6 milyon kişinin seçimler için sandık başına gittiğini hatırlatan Blair, “Bu yaptığımızla gurur duyabiliriz” ifadesini kullandı.


BASINDA BLAİR’İN SÖZLERİ


Başbakan’ın “Irak’ta aynısını yapardım” sözleri ulusal basına da şöyle yansıdı:


The Independent: Tony Blair, Irak’ta artan can kaybından pişmanlık duymadığını gösteren bir tavırla, üç yıl önceki işgal kararını hatırlatan gazetecilerin ‘Bugün de aynı şeyi yapar mıydınız?’ sorusuna hiç tereddüt etmeden ‘Büyük olasılıkla evet’ yanıtını verdi. Irak’taki askerlerin çekilmesi için Blair’e kamuoyu baskısı artarken, kendi partisi içindeki huzursuzluk da büyüyor. Yarın Londra’da yapılacak Irak savaşını protesto gösterilerine İşçi Partisi’nden milletvekilleri de katılacak.


The Times (Gerard Baker): Irak savaşını değerlendirirken sadece sonuçlarını değil, ‘Bu savaş olmasaydı neler olurdu?’ sorusunun yanıtlarını da hesaba katmalıyız. Savaşın sonuçları ortada. Ancak ‘Neler olabilirdi?’ sorusunun kesin bir cevabı yok. Ama şunu biliyoruz: Tarihteki büyük trajedilerin önlenmesi mümkün olabilirdi fakat önlememedi.

789150cookie-checkBlair: Irak için yine aynı şeyi yapardım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.