Blair kredi almış lordluk vermiş

İngiliz yasaları bağışlar için beyan zorunluluğu getirirken borçların kamuoyuna açıklanması gerekmiyor. Başbakanın yasal boşlutktan yararlanarak etik kuralları çiğnediği ulusal basının ilk sayfalarına konu oldu.


The Guardian, manşetinde iktidardaki Yeni İşçi Partisi’nin seçimlerden önce gizli kredi alma operasyonuyla 10 milyon sterlinden fazla para topladığını öne sürdü. Gazete, “Bu rakam şimdiye kadar açıklanan miktarın iki katına denk düşüyor. Başbakan Blair, krediler konusunda partinin mali işlerden sorumlu yetkilisini haberdar etmediğini kabul etti. Başbakan ayrıca Lord atamalarını inceleyen komisyona, önerdiği adaylardan üçünden kredi alındığı bilgisini gizlediğini de itiraf etti” diye yazdı.


BAĞIŞ MI, BORÇ MU?


The Times gazetesi, konuyla ilgili haberinde “Bu paralar borç mu bağış mı?” diye sordu. Gazete, para ve siyaset ilişkisini sorguladığı başyazısında büyük partilerin seçim kampanyasında yaklaşık 18 milyon sterlin harcamasına izin verildiğini anımsatarak, demokrasinin daha fazla zarar görmemesi için bu rakamın yarıya yarıya, hatta üçte iki oranında azaltılmasını önerdi.


The Times’ın yorumu şöyle:


“Siyasi partiler, paralarının kaynakları konusunda daha şeffaf olmaya zorlansalardı bu tür hileler ve skandalar önlenirdi. Başbakan dün ‘Ben ve diğer parti liderleri bu kadar para toplamaya mecbur olmasaydık çok mutlu olurduk’ dedi. O zaman ne duruyorsunuz. Çözüm elinizde.”

789180cookie-checkBlair kredi almış lordluk vermiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.