Blair: İran ile iletişim hatları açıldı

23 Mart’tan bu yana gözaltında bulunan ve bu sabah serbest bırakılan denizcileri taşıyan uçağın Londra’da Heathrow Havaalanı’na inmesinin hemen ardından Başbakanlık önünde bir açıklama yapan Blair, denizcilerin “hiçbir pazarlık, müzakere ya da herhangi bir yan anlaşma olmaksızın” serbest bırakıldıklarını söyledi.


İran’la bazı “ilginç iletişim hatlarının açıldığını” söyleyen Blair, bu hatların kullanılmasına devam edilmesi gerektiğini savundu.


Ancak “İran’ın Irak’ta teröre verdiği destek” gibi konularda hiçbir zayıflama gösterilmemesi gerektiğini söyledi.


TERÖR EYLEMİ


Blair, denizcilerin sağ salim evlerine dönmesinden memnun olduğunu ifade etti.


Söz konusu saldırıda İran’ın parmağı olup olmadığını söylemek için henüz çok erken olduğunu ifade eden Blair, “Genel tablo şu ki, İran rejimi içinde Irak’ta terörü destekleyen, finanse eden ve silah sağlayan bazı unsurlar var” şeklinde konuştu.


İngiliz denizciler 23 Mart’ta Basra Körfezi’nde HMS Cornwall gemisinden ayrılmalarının ardından İran Devrim Muhafızları tarafından gözaltına alınmıştı.


İran, denizcileri karasularına girmekle suçlamış; İngiltere denizcilerin gözaltına alındıklarında Irak karasularında olduklarında ısrar etmişti.


DIŞİŞLERİ’NDEN İRAN’A SÖZ


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, dün denizcilerin salıverileceğini açıkladığı basın toplantısında, İngiltere hükümetinin İran Dışişleri Bakanlığına “Bir daha asla İran karasularına girilmeyeceğini” ifade eden bir mektup gönderdiğini söylemişti.


İngiltere’nin böyle bir söz verip vermediği yönündeki soruya yanıt olarak Blair, İngiliz kuvvetlerinin İran karasularında bulunmaması gerektiğini ve zaten denizcilerin de İran’ın karasularına girmediklerini söyledi.


DENİZCİLERDEN POZ


Irak’ta tutulan İranlı bir diplomatın serbest bırakıldığı ve diğerlerine de ziyaret hakkı tanındığı yönündeki haberlerle ilgili bir soru üzerine de Blair, “Irak’ta tutulan İranlılarla ilgili herhangi bir anlaşma olmadığını, çünkü bu kişilerin Irak’ın içişlerine müdahale etmeleri sonucunda gözaltında tutulduklarını” söyledi.


15 denizci Heathrow Havaalanı’na varmalarının ardından, helikopterlerle İngiltere’nin güneyindeki Devon askeri üssüne götürüldü. Denizciler, burada aileleri ve arkadaşlarıyla bir araya geldi.


Denizciler, Devon üssünde önce sağlık kontrolünden geçirilecek, daha sonra da üstlerine bilgi verecekler.
 

801490cookie-checkBlair: İran ile iletişim hatları açıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.