Blair referandumdan kurtuldu

The Guardian gazetesi ise birinci sayfasındaki haberinde, Başbakan Tony Blair’in Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan, AB’nin geleceğine ilişkin bir yanıt isteyeceğini yazdı. Gazeteye göre, Blair “Avrupa Anayasası öldü mü?” ve “İkinci bir Anayasa oylaması düşünülüyor mu?” sorularına cevap isteyecek.


Gazeteye göre; ”Chirac’tan gelecek olumsuz yanıt, anayasayı halklarına kabul ettirmekte zorlanan İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’nın, ülkelerindeki referandumları iptal etmeleri için gerekli zemini hazırlayacak.”


Ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times (FT) gazetesi de, Blair’in İngiltere’deki referandumu rafa kaldırmaya hazır olduğunu öne sürdü. FT’ye göre ”İngiliz hükümeti,, Hollanda’dan çıkacak hayır kararını bekliyor.”


TÜRKİYE’NİN KONUMU
The Times gazetesi de, Fransa halkının kararını yorumlarken, ”hayır” sonucunun Tony Blair için bir fırsat yarattığını ve İngiltere Başbakanı’nın bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini savundu. Başyazıda, özetle şu noktaların altı çizildi:


”Blair, işe Fransızların reddettiği belgeyi çöpe atmakla başlayabilir. Geniş ve muğlak bir Avrupa anayasası kavramı yanlıştı. İlkeleri içeren, kısa ve kolayca sindirilebilecek, bütün Avrupa halklarının kabul edebileceği bir belge olmalıydı. 25 üyeli, Bulgaristan ve Romanya’nın da katılmasının ardından 27 üyeye çıkacak bir AB, işleyecekse, basit ve açık olmalı. Yeni üyeler de, eskileri gibi, kurallar ve ilkelerin oluşturulmasına eşit şekilde katkıda bulunabilmeli. Ayrıca, doğu Avrupalıları, İkinci sınıf vatandaş, ucuz sömürülebilir emek olarak gören bir AB’nin, ancak adı, birlik olur. Türkiye’ye de, kapı sonuna kadar açık tutulmalı.”


The Times, ”Türkiye’ye kapı sonuna kadar açık tutulmalı” demesine karşın FT Brüksel muhabiri, siyasi gözlemcilere dayanarak ”Fransızların hayır kararından en büyük zararı görebilecek süreçlerden birinin de, birliğin, Türkiye, Balkan ülkeleri ve Ukrayna’yı içerecek şekilde genişlemesi olduğunu” aktardı.

781280cookie-checkBlair referandumdan kurtuldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.