‘Blair, uygar ülke imajına leke sürüyor’

Ciddi ulusal gazetelerden The Independent bugünkü başyazısında; ‘Tony Blair ve medeni değerlerin kaybı’ başlığıyla İngiliz hükümetinin ABD’nin insan haklarına karşı ihlallerine karşı sessizliği eleştirildi.


Avam Kamarası Dışişleri Komisyonu’nun, Blair’i, ABD Başkanı Bush’un politikalarına seyirci kalmakla suçladığı raporunu hatırlatan gazete, İngiliz hükümetinin Guantanamo Üssü ve gizli CIA uçuşları gibi konulardaki sessizliğini mercek altına aldı.


“Malesef, Blair’in bu uygulamalara karşı sesini yükselteceği beklentisi gerçekçi değil. Bunun gerekçesi de, kendisinin İngiltere’de kalkıştığı uygulamalar” diyen gazete,
“Bush, dünyada insan haklarına ne kadar az saygı gösteriyorsa, Blair de İngiltere’de, insan haklarına o kadar az saygı gösteriyor” yorumunu yaptı.


The Independent’in değerlendirmesi şöyle:


“Hükümet şu anda, işkence görmemeleri garantisi karşılığında, yabancı kökenli terör zanlılarını anavatanlarına geri göndermeye hazırlanıyor. Bunların başında işkence uygulamaları ile ünlü Libya, Ürdün, Cezayir ve Mısır geliyor. Öte yanda ise Uluslarararası Af Örgütü’nün bugün yayımlayacağı rapor var. Örgüt, terör zanlılarına ev hapsi ve mahkemeye çıkarılmadan gözaltında tutma gibi uygulamaları, İngiliz vatandaşlarının bireysel özgürlüklerine yönelik bir saldırı olarak tanımlıyor.”


Gazete, “Bu durum değişmezse, Blair, İngiltere’nin uygar bir ulus imajına leke süren lider olarak tarihe geçecek” öngörüsünde de bulundu.

788490cookie-check‘Blair, uygar ülke imajına leke sürüyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.