Blair’e açık mektup: Irak’tan çekil

The Independent gazetesi’nin manşetinde yen alan haberde ”Sayın Blair, bizimle görüşmekten neden korkuyorsunuz” sorusunu İngiltere Başbakanı’na yönelten asker yakınları, Başbakan’a Irak savaşının uluslararası yasallığının tartışmalı olduğunu ve askerlerin derhal Irak’tan çekilmesi gerektiğini belirttiler.


Aileler ”Biz aşağıda imzası bulunanlar” diye başlayan mektupta, Blair’e şöyle seslendi:


”Çok sayıda asker ve Iraklı bu savaşta hayatını kaybetti, savaş sonlanacak gibi de görünmüyor. Askerlerimizi eve getirmenin zamanının geldiğine hararetle inanıyoruz. Tabii bunları size yüzyüze söylemek isterdik. Sizin de bildiğiniz gibi, randevu taleplerinde de bulunduk, ama fayda etmedi. Bizi ve görüşlerimizi ciddiye almanızın zamanı geldi. Ülkenin çoğunluğunun görüşlerimize katıldığına inanıyor ve bize saygı göstermenizi istiyoruz.”


The Independent, başyazısında da, Başbakan’ın savaşın başından bu yana asker yakınlarıyla görüşmediğini, yaralı askerleri hastanede ziyaret etmediğini ve askeri cenaze törenlerine de katılmadığını anımsatarak şunları söyledi:


”İngiltere’de askerlik gönüllülük esasına dayanır, askerler savaşmak için eğitildiklerini, bunun için maaş aldıklarını kabul ederler. Ancak asker yakınları, Irak’ta durumun farklı olduğunu, çünkü bu savaşın, doğru olmayan gerekçelerle ilan edildiğini savunacaktır. Hükümetin Birleşmiş Milletler’e meydan okuyarak savaşa gitmesi ve hükümetin hukuk işlerinden sorumlu devlet bakanının savaşın hukuki temellerine ilişkin görüşünün tamamını açıklamayı reddetmesi, savaşın İngiltere yasalarına göre olmasa bile uluslararası kurallar çerçevesinde yasallığını tartışmalı hale getirmektedir. Başbakan bu görüşe katılmıyor, ama asker yakınlarının karşı görüşlerini dinleme erdemi ve cesaretine sahip olmalıdır.”


ABD ASKERLERİ: EVE DÖNELİM


The Guardian gazetesi ise, Irak savaşının Başkan George Bush’a yönelik kamuoyu desteğini, göreve geldiği 2000’den bu yana en düşük düzeye; yüzde 34’e gerilettiğini manşetinden duyurdu.


Aynı haberinde, Zogby International adlı kamuoyu yoklama şirketinin Irak’ta görevli Amerikan askerleri arasında yaptığı anketin sonuçlarına da yer veren The Guardian, ”dikkat çekici” olarak nitelediği bulguları şöyle özetledi:


”ABD askerlerinin yüzde 72’si, 2006 yılında Irak’tan çekilmeleri gerektiğini düşünüyor. Üçte birine göreyse, Amerika Irak’tan hemen çekilmeli. Ankete katılan askerlerin yalnızca yüzde 20’si, Amerikan ordusuna ihtiyaç sürdükçe Irak’ta kalınmasını savunan George Bush’la aynı fikirde.Bir diğer çarpıcı bulgu ise, ‘Irak’ta bulunmalarının nedeni’ sorulduğunda Amerikan askerlerinin verdiği yanıtlarda ortaya çıktı. Yalnızca yüzde 25’i, Irak’ta bulunmalarının nedenini ”Arap dünyasına model oluşturacak bir demokrasi kurmak” diye açıklarken, yüzde 80’den fazlasına göre savaşın nedeni, 11 Eylül saldırılarındaki rolü nedeniyle Saddam Hüseyin’e misillemede bulunmak. Saddam Hüseyin’in böyle bir rolünün olmadığı daha önce ortaya çıkmıştı.”

788640cookie-checkBlair’e açık mektup: Irak’tan çekil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.