Blair’e anti nükleerci aydın mektubu

İngiltere’nin Trident nükleer silah başlıklarının yenilenmesi ve füze atar denizaltıların geliştirilmesi gündemde. İngiltere’nin sanat, bilim, din ve siyaset dünyasından önde gelen 100 aydının imza koyduğu açık mektupta Başbakan Tony Blair’in nükleer silahtan vazgeçmesi istendi. 


Gazete, nükleer cephanesini yenilemek isteyen Tony Blair’in, kamuoyundaki karşıçıkımı duymamazlıktan geldiğini vurgulayarak 30 yıla yayılan bu savunma projesi için harcanacak 65 milyar sterline gerçekten değip değmeyeceği enine boyuna tartışılana dek konunun parlamentoda oylanmasının ertelenmesini istedi.


Dilekçeye imza atanlar arasında ünlü astrofizikçi Stephen Hawking, Anglikan Kilisesi’nin önderi Başpiskopos Rowan Williams, sinema oyuncusu Emma Thompson ve Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone gibi isimler de yer aldı.


HAWKING UYARDI


Nükleer başlıkları yenileme kararını Tony Blair ve kabinesi geçen aralık ayında almıştı. Karara karşı çıkan, astrofizikçi Stephen Hawking, ”İnsanoğlunun geleceğini tehdit eden en büyük tehlike nükleer savaştır. İngiltere’nin bu silahları yenilemesi nükleer yarışı ortadan kaldırmayı zorlaştıracak, ve daha riskli bir dünyada yaşamamıza yol açacaktır” yorumunu yapmıştı.


The Independent, Başbakana yazılan açık mektupta doğrudan ”nükleer silahlar yasaklansın” demese de her ne kadar imza atanların çoğunluğu yasak yanlısı olsa da, sadece bir karara varmadan önce konunun bütün yönleriyle masaya yatırılmasının talep edildiğini aktardı.


Gazete ”Günümüzde en büyük tehditi oluşturan terör gruplarına karşı nükleer silahların bir caydırıcılığı olmadığının bilinmesi lazım” yorumunu yaptı.

799450cookie-checkBlair’e anti nükleerci aydın mektubu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.