Blair’in halefi Brown’dan siyasi bütçe

Ciddi ulusal basın, Brown’un 11’inci bütçesini yapan Brown’un Başbakan Tony Blair’in doğal varisi olarak görüldüğünden, Blair de yakında görevi bırakmaya hazırlandığından, bütçenin siyasi vitrini daha bir önem kazandığı yorumunu yaptı…


The Guardian’a göre Gordon Brown, tam da kendisinden bekleneni yaptı ve bütçeyi siyasi bir manivela olarak kullandı. Gazete, “Brown, Muhafazakarları hedef alan bütçesiyle sahnede” manşetiyle şu değerlendirmeyi yaptı:


“Maliye Bakanı, gelir vergisini iki puan düşürerek, son 75 yılın en düşük seviyesine çekti. Böylece bütçeyi kullanarak, gelecek seçimde Muhafazar Parti ile siyasi mücadelesini başlatmış oldu”.


Guardian’a göre Gordon Brown, sadece gelir vergisini değil, kurumlar vergisini de düşürerek, ayrıca vergi sistemini basitleştirerek, Muhafazakarları hazırlıksız yakaladı, üstelik rollerini çaldı. Amaç, kendisini müstakbel başbakan olarak Muhafazakarların bir hayli gerisinde gösteren anketleri tersine çevirmekti.


Gazete, bunun ülke ekonomisi açısından olası etkilerine ise şöyle aktardı:


“Bu bütçe sadece, Brown’un eski kariyeri ile umutla beklediği yenisi arasında bir dönüm noktası değil. İşçi Partisi iktidarında 2000 yılından bu yana devam eden, kamu hizmeti harcamalarında artış dönemi ile daha tutumlu bir dönem arasında da bir dönüm noktası. Dün açıklanan bütçe açıkça ortaya koydu ki, Gordon Brown umduğu gibi başbakan olursa, 2008’den itibaren kamu hizmetlerine ayrılan pay yavaş yavaş azalmaya başlayacak.”


 

800880cookie-checkBlair’in halefi Brown’dan siyasi bütçe

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.