Blair’in ifadesi ‘gizli’ olacak

The Independent on Sunday gazetesinin birinci sayfasında ”dokunulmaz” manşeti, altında da Tony Blair’in fotoğrafına yer verdi.

Gazete, Blair’in Irak savaşını soruşturma komisyonuna vereceği ifadenin diğer oturumların tersine gizli olmasının kararlaştırıldığını aktardı.

Karar uygulamaya konursa Blair’in 2002 yılında dönemin ABD Başkanı George Bush’la yaptığı görüşmenin ayrıntıları ve İngiltere’yi savaşa sürükleyen kararı alma sürecindeki yaşananlar da ”ulusal güvenlik sırrı” ve ”İngiltere’nin ABD’yle ilişkilerini koruma gerekçeleriyle” gizli kalacak.

Gazeteye göre; Blair’in ifadesinin bir kısmını kamuoyuna açık vermesi de gündemde. Ancak gözlemciler, böyle bir durumda eski başbakanın anlatacaklarının daha önce söylediklerinden pek de farklı olmayacağına dikkat çekiyor.

Liberal Demokratların lideri Nick Clegg, ”eğer Blair’in ifadesinin alınacağı oturumun önemli bir bölümü gizli yapılacaksa o zaman kamuoyu haklı olarak söz konusu komisyonun gerçeklerin ortaya çıkarılması için yeterli güce sahip olmadığı sonucuna varacaktır” dedi.

Blair’in ifade vereceği oturumun gizli yapılacağına ilişkin gelişme kadar eski başbakanın bu haftasonu bir televizyon mülakatında yaptığı açıklama da yoğun tartışma yaratmış durumda.

Blair, BBC’deki mülakatında ”Saddam Hüseyin’in kitle imha silahına sahip olmadığını önceden biliyor olsaydım yine de savaş kararı alırdım” demişti.

The Independent on Sunday, Blair’in bu açıklamasıyla savaşa ilişkin en önemli gerekçelerinden biri olan kitle imha silahlarına sahip olduğu için Saddam Hüseyin’in devrilmesi gerekir savlarını zayıflattığına dikkat çekiyor.

828140cookie-checkBlair’in ifadesi ‘gizli’ olacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.