Blair’in kasasına gözaltı…

İşçi Partisi’nin başlıca finansman sorumlusu Lord Michael Levy, bir süredir gündemi takip eden “Lordluk karşılığı partiye kredi/bağış” skandalından dolayı Londra polisince “Hakkın kötüye kullandığı” gerekcesiyle gözaltına alınarak sorgulandı ve kefaletle de serbest bırakıldı.


İngiltere basını “Blair İşçi Partisi’nin kamuoyu karşısındaki yüzüyse, Levy de başbakanı o noktaya getiren kasaydı” yorumuyla haberi duyurdu.


İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Guardian bu gelişmeyi “Blair’in kapısına dayanan skandal” başlığıyla “Başbakanlığın aylardır korktuğu haber” olarak yorumladı.


Gazete şu değerlendirmeyi yaptı:


“Bu haber Levy’nin tüm gün bir karakolda sorgulanması ardından geldi. En az 3 üst düzey başbakanlık görevlisinin daha polis ile görüştüğü anlaşılıyor. Başbakan Blair, partinin topladığı paralar konusunda ‘sorumluluk bende biter’ demiş olduğundan, şimdi başbakanlık yetkilileri, polisin başbakanla da görüşmek isteyeceğini kabul eder görünüyor.”


Blair’in tenis partneri, bağış toplayıcısı, Orta Doğu elçisi olan Levy’nin şimdi en büyük baş ağrısı haline geldiğini savunan gazete şöyle devam etti:


“Levy bu bağışları kendiliğinden ya da kendi için toplamadı, bu işin ucu başbakana dek uzanıyor. Dün, polisin partiye verilen bağış ve hediyelerle ilgili olarak silinmiş olan elektronik postaların peşine düştüğü haberi, bir uyarı ve polisin bu işin peşini bırakmayacağının işaretiydi. Levy’nin gayri resmi bir şekilde mülakata tabi tutulmak yerine gözaltına alınmış olması da benzer bir işaret.”


Bir başka ciddi ulusal gazete The Independent ise kapağını baştan başa Blair’in dokuz yıl önce siyasette güven tesis etmek için “aktan ak olacağız” sözüne ayırarak satır aralarında son dokuz yılda gündeme gelen skandalları sıraladı. Gazete şu yorumu yaptı:


“Son günlerde Blair’in bazı müttefikleri ona gelecek bahara kadar değil, 2008 yılına dek görevde kalması telkinleri yapıyorlardı. Ama dünkü yıkıcı haber ardından, gelecek bahar bile çok iddialı bir hedef gibi görünüyor. İşçi Partisi’nin ahlaki titizlik konusundaki ününü, son dokuz yılda tüm bu skandallar sırasında en tepede olan kişi görevden ayrılmadan nasıl koruyabileceğine yanıt bulmak güç… ”


İLGİLİ HABER: Kredi karşılığı lordluk Blair’i sıkıştırdı

792710cookie-checkBlair’in kasasına gözaltı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.