Blair’in korkusu Galloway yine milletvekili

Respect, geçen dönem milletvekili olduğu İşçi Partisi’ni Irak politikasını ateşli eleştirdiği için iki yıl önce partisinden atılan George Galloway’in önderliğinde oluşturulmuştu.


Respect hükümetin savaş yanlısı politikasına yönelik eleştirileri kampanya merkezine oturttu. 11 Eylül sonrasında Müslümanlara yönelik ırkçı saldırıların artışı ve yükselen anti-göçmen politikayı eleştirdi.


Respect seçimlerde beklenen başarıyı gösteremese de seçim kampanyası boyunca Irak eleştirilerini gündemde tutmayı başararak İşçi Partisi’nin kan kaybetmesine yol açtı.


YENİDEN MİLLETVEKİLİ


George Galloway, Hintli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bethnal Green’de oyların yüzde 35.9’u 15 bin 801’ini alarak parlamentoya girdi.


Galloway’i takip eden İşçi Partisi adayı Hint kökenli Oona King yüzde 34 ile 14 bin 978 , Muhafazakar Parti’nin yine Hint kökenli adayı Shahagir Faruk yüzde 14.2 ile n 6 bin 244 oy aldı.


Respect, Müslümanlar’ın yoğun olduğu Birmingham, Blackburn ve Hackney’de İşçi Partisi’ni kaygılandıracak oylar alsa da başarılı olamadı. Kuzey Bradford’da ise seçimlerde yarışan üçüncü Türk milletvekili adayı Ümit Yıldız yüzde 1.4 oy aldı.


***


Editörümüz Faruk Eskioğlu’nun, George Galloway ile geçen yıl yapılan yerel seçimler öncesinde İngiltere’deki Türkçe konuşan toplum ve Respect üzerine yaptığı söyleşi şöyle:


ATEŞİN ÜZERİNE BENZİN…


Galloway sorularımızı içtenlikle yanıtlarken, göçmenlerin içinde yaşadığı toplumda karşılıklı saygı içinde yaşayabilmesi için seslerini duyurmak ve kendilerini dinleyecek de bir kulak bulmak zorunda olduklarını söyledi. Galloway Respect Birlik Koalisyonu’nun Türk toplumunun sesi olacağını belirtti.


– Mahkeme kararıyla Saddam’dan 10 bin Sterlin aldığınızı iddia eden ABD’li gazeteden 50 bin Sterlin tazminat almayı başardınız. Sizi kutluyoruz. Duygularınız nedir?
– Artık resmi olarak da aklandık. Benim şahsımda savaş karşıtlarına yönelik bir iftira kampanyasıydı. Cevaplarını yasal yoldan da aldılar. Bu kampanya çerçevesinde ırkçılık ve özellikle Müslüman karşıtlığının tırmandırıldığını görüyoruz.


– Charlton Cemetery’deki Türklerin mezarlarına da saldırılmıştı…
– Evet Charlton Cemetery”yi ziyaret ettim. Kırılan mezarları yerinde inceledim. Bu madayonun diğer yüzü. Eğer evinizin dışında savaşırsanız, terörü teşvik de etmiş olursunuz. 11 Eylül saldırısından sonra Müslümanlara önyargıyla yaklaşılırsa ırkçı ve fanatikleri de teşvik etmiş olursunuz. Müslüman mezarlığına saldırı bu yanlIş politikaların bir uzantısı ve sonucudur. Müslümana benzediği için saldırıya uğrayanlar da oldu. Bu tür saldırılara karşı neler yapılacağı üzerine toplum liderleriyle Lewisham, Greenwich ve Charlton bölgelerini kapsayan bir toplantı düzenliyoruz.


– Mezarlığa saldırı ürkütücü. Göçmenler ve Müslümanlar şimdi bu tür saldırılar toplumsal barışa da zarar verebileceğinden kaygılanıyor…
– Kaygılanmakta haklılar. Mezarlık saldırısı yalnızca küçük bir olay. Hükümet sürekli ortamı gerecek bir politika izliyor. Ateşin üzerine benzin dökmek gibi bir şey. İki İngiliz genci Big Ben’e tırmanarak pankart astı. Polis Asya kökenli, Müslüman görünümlü sanıkları aradı… Önyargı çok tehlikeli bir şey… Toplumun her kesimine “respect-saygı” duyulması gerekir sloganıyla yola çıkıyoruz.


– Dışişleri Bakanı Jack Straw’un Türkiye ve İspanya’daki saldırılar sonrasındaki turistlere uyarısının farklı olması Türk toplumunu üzdü. Siz ne düşünüyorsunuz?
– Bu hükümetin bir gerçeği. Bunun adı da çifte standarttır. Oysa Türkiye’de ilk saldırı Britanya’nın çıkarlarına yönelikti. “Türkiye’ye gitmeyin” yerine “destek olun” denmeliydi.


– Kıbrıs’taki İngiliz üsleri de çok sık Türkiye gündemine geliyor. Ne dersiniz?
– Özellikle Saddam’ın 45 dakikada bölgeyi yok edecek silaha sahip olduğu iddia edildiğinde Parlamentoda “Kıbrıs’ta ne işimiz var?” sorusunu gündeme getirdim. Emperyalist amaçlı her türlü üslere karşıyız. Bu bağlamda Üncirlik Üssü’nün de boşaltılmasını savunuyoruz. Kürtlere İşçi Partisi yönetimine güvenmemelerini öneririm. Unutmasınlar ki Kürtleri savunmak için ve Kürtleri bombalamak için aynı Üncirlik Üssü’nden savaş uçakları kalkıyor.


– Yerel secimlere “Respect-Saygı” başlığında bir koalisyon olarak katılacaksınız. Savaş karşıtları İşçi Partisi’ni “Hayır” derken, bir başka savaş yanlısı Muhafazakarları güçlendirmesinden çekinmiyor musunuz?
– Bu yerel seçim. Bu açıdan iktidarı değiştirmeyecek ama iktidarın savaş politikasına karşı bir referendum niteliğinde olacak. Bu açıdan böyle bir kaygımız yok. Eğer seçmen tarafından Blair’in politikasının onaylanmadığı ortaya konursa İşçi Partisi’nde dengeler değişecektir.

780580cookie-checkBlair’in korkusu Galloway yine milletvekili

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.