BM: Britanya Avrupa’nın kokain merkezi

BM ‘2009 Dünya Uyuşturucu Raporu’ yayınlandı. Avrupa’nın en büyük kokain pazarının Britanya olduğu belirtilen raporda, ülkede kokain kullanımının 90’lı yılların ortalarından itibaren çarpıcı bir şekilde arttığı ve son iki sene içerisinde sabit kaldığı, ‘A Sınıfı’ katogorisindeki uyuşturucu kalitesinde ise son zamanlarda dikkat çekici oranda düşüş olduğu vurgulandı.

Uyuşturucu kaçakçılarına yönelik baskın ve alınan sıkı tedbirlerin, uyuşturucu fiyatını arttırdığı fakat satıcıların daha fazla indirim yapmasına neden olduğu vurgulanan raporda, polisin ele geçirdiği ve kokain diye satılan maddelerin, sadece yüzde 5 oranında saf kokain olduğu kaydedildi.

BM, uyuşturucu satıcılarının ürünlerini dişçilik ile veterinerlikte kullanılan ve kokain etkilerini taklit eden anestetiklerle seyrelterek etkisini azalttığını açıkladı.

HER YÜZ KİŞİDEN BİRİSİ BAĞIMLI

Britanya Organize Suçlar Bürosu’nun (SOCA) BM’yre sunduğu verilere göre, uyuşturucunun toptan satış fiyatı rekor seviyede arttı.

Buna göre 2007 yılında 30 bin sterlin olan 1 kilogram kokainin fiyatı, bugün 45 bin sterline alıcı buluyor.

Afganistan’da üretilen ve karayoluyla Orta Doğu ve Avrupa’ya giden eroinin, Avrupa’da yeniden paketlendikten sonra Britanya’ya geldiği, kokainin ise Karayib Adaları ve Afrika kıyılarından gemiyle İngiltere’ye getirildiğine dikkat çekilen rapordaki veriler, İngiltere’de 860 bin, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’da toplam 140 bin kişi uyuşturucu kullandığını ortaya koyuyor.

Londra’daki uyuşturucu sorununun Britanya genelindeki sorunun çeyreğini oluşturduğu ve başkentte toplam 74 bin kişinin uyuşturucu bağımlısı olduğu iletilen raporda, Londra’da yaşayan her 100 kişiden 1’inin uyuşturucu sorunu olduğu bilgisi yer aldı.

823710cookie-checkBM: Britanya Avrupa’nın kokain merkezi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.