BM Gazze için toplandı: Sonuç yok

Libya’nın Arap ülkeleri adına BM Güvenlik Konseyi’ne başvurarak, acil toplantı istemesi üzerine yapılan ve yaklaşık 3.5 saat süren toplantıda, bir basın açıklaması metni üzerinde bile anlaşma sağlanamadı.

TOPLANTIDAN BİR ŞEY ÇIKMADI

Libya, toplantıda, Konsey’den taraflara acil ateşkes çağrısında bulunmasını isteyen bir başkanlık açıklaması metni dağıtmıştı. Ancak bu metne ve metnin “başkanlık açıklaması” şeklinde kabul edilmesine ABD’nin karşı çıkması üzerine toplantıdan herhangi bir sonuç alınamadı.

Konseyin dönem başkanı Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean-Maurice, gazetecilere toplantının ardından yaptığı açıklamada, herhangi bir metin üzerinde anlaşma sağlanamadığını ancak “Gazze’deki durumun giderek kötüleştiği, acil ve kalıcı bir ateşkesin temini ve Gazze’ye insani yardımın sağlanması” konusunda Konsey üyelerinin pek çoğunun aynı düşündüğünü söyledi.

LİBYA’NIN ÖNERİSİ VE “SON DERECE ÜZÜCÜ DURUM”

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff ise Hamas’ın geçen hafta Konsey tarafından yapılan ateşkes çağrısına uymadığını, bu yüzden yeni bir açıklamanın yarar getirmeyeceğini düşündüklerini söyledi.

Libya Büyükelçisi Giadalla Ettalhi ise ABD’nin, bugünkü toplantıdan herhangi bir açıklama çıkmasına karşı olduğunu basına kapalı toplantıda söylediğini, bunun son derece üzücü bir durum olduğunu belirtti.

Filistin’in BM Temsilcisi Riyad Mansur ise Konseyin uluslararası barış ve güvenlik konularıyla ilgilenen bir BM organı olarak, görevini yerine getirmediği görüşünü dile getirdi.

 

1184380cookie-checkBM Gazze için toplandı: Sonuç yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.