BM Güvenlik Konseyi Suriye’yi kınadı

15 üyenin oybirliği ile yayımlanan ortak açıklamada, beş kişinin ölümüyle sonuçlanan olay nedeniyle Güvenlik Konseyi’nin Suriye’yi “en güçlü ifadeler” ile kınadığı söyleniyor.

Konsey, Türkiye ve diğer komşu ülkelere de “makul, sorumlu ve mantıklı” davranmaları çağrısı yapıyor.

Güvenlik Konseyi’nde sert bir karar çıkması için Türkiye’nin çağrısıyla ABD ve Batı’nın desteklediği bir karar metni dolaştırılmış ancak Rusya’nın “Suriye’nin uluslararası hukuku ihlal ettiği” yönündeki ifadeye karşı çıktığı haberleri arasında oybirliğine varılamamıştı.

Güvenlik Konseyi açıklamasında, Akçakale’de ölenlerin yakınlarına, Türk halkına ve hükümetine başsağlığı dileniyor.

Güvenlik Konseyi’ndeki çalışmalarla ilgili sızan ayrıntılar, Rusya’nın “uluslararası hukukun ihlali” ifadesi ile bağlantılı çekincesinden vaz geçtiğini gösteriyor; zira ortak açıklamada bu tür uluslararası hukuk ihlallerine son verilmesi çağrısı yer alıyor; Güvenlik Konseyi açıklamasında, Suriye hükümetine komşularının egemenlik ve toprak bütünlüğüne tam olarak saygı gösterme çağrısı yapıyor.

‘Özür dilemedik’Suriye’nin BM’deki temsilcisi Büyükelçi Beşar Cafari, hükümetinin ölümler nedeniyle özür dilemediğini, zira top ateşinin kaynağı ile ilgili soruşturmanın sonucunu beklediklerini söyledi.

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye’nin “BM’nin aracılığıyla özür dilediğini” söylemişti.

Cafari’nin Güvenlik Konseyi’ne ilettiği mektupta Suriye’nin “kurbanların aileleri ile Türkiye’nin dost ve kardeş halkına en derin başsağlığı mesajlarını” yolladığı belirtiliyor.

Mektupta Türkiye’ye ve diğer komşulara “akıllıca ve sorumluluklarının bilincinde” bir şekilde hareket etme çağrısı yapılıyor.

Ayrıca “teröristler ile isyancıların” sınırdan sızmasını ve silah kaçakçılığını engellemeleri isteniyor.

Konsey’den Suriye saldırısıyla ilgili bir açıklama yayınlama girişimi, Türkiye’nin Konsey’e yaptığı “Suriye’nin saldırganlığını durdurmak ve Suriye hükümetinin Türkiye’nin toprak bütünlüğüne saygı göstermesini sağlamak için gerekli önlemleri alma” çağrısının ardından gerçekleşti.

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Konsey’in bu ayki dönem başkanı ve Guatemala Büyükelçisi Gert Rosenthal’e dün akşam gönderdiği mektupta, Akçakale saldırısının “Suriye’nin Türkiye’ye karşı saldırganlık eylemi” olduğunu bildirdi ve bunun “uluslararası hukukun ağır biçimde ihlali ve uluslararası barış ve güvenliğin ihlali” olduğunu vurguladı.

Suriye konusunda özellikle daimi üyeler Rusya ve Çin’in vetoları nedeniyle 18 aydır kilitlenmiş olan Güvenlik Konseyi’nden, bu konuda bir açıklama yayınlamak dışında adım atılması beklenmiyordu.

Açıklama “karar” niteliği taşımadığı için bağlayıcı nitelik taşımıyor, ancak Konsey’in konuyla ilgili tavrını göstermesi açısından önem taşıyor.

1359610cookie-checkBM Güvenlik Konseyi Suriye’yi kınadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.