BM Güvenlik Konseyi’nde Türkiye desteği

BM’de temsil edilen Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ile Asya grubu ülkelerinin daimi temsilcileri, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la yaptıkları görüşmelerde, Türkiye’nin izlediği dış politika itibarıyla dünyada ülkeler arası uyuşmazlıkların barışçıl yollardan çözümü ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin yerleşmesine katkıda bulunabilecek bir ülke olduğunu belirttiler.


Babacan’ın özellikle Latin Amerika ve Karayipler ülkelerinin daimi temsilcileriyle yaptığı toplantılarda, söz konusu büyükelçilerin, ülkelerinin doğal afetlerde ve zor zamanlarında Türkiye’nin kendilerini desteklediğini, yanında olduğunu, şimdi Güvenlik Konseyi seçimlerinde de kendilerinin Türkiye’nin yanında olacaklarını ifade ettikleri öğrenildi.


Babacan, New York’ta 17 Ekimde BM Genel Kurulunda yapılacak Güvenlik Konseyi 2009-2010 dönemi geçici üyeliği seçimleri öncesinde BM’de temsil edilen coğrafi gruplara üye ülkelerin daimi temsilcileriyle çeşitli toplantılarda bir araya geliyor.


Seçimlerde BM Genel Kurulunun 192 ülkesinin daimi temsilcileri oy kullanacak. Türkiye, Batı Avrupa grubundan Avusturya ve İzlanda’ya karşı yarışacak ve Konseye seçilmesi için Genel Kurulda kullanılan oyların üçte ikisini alması gerekecek.


TÜRKİYE’YE VERİLEN DESTEK İYİ GÖRÜNÜYOR


Öte yandan Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, 17 Ekim’de New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici adaylığı seçimlerinde Türkiye’ye verilen desteğin şu ana kadar iyi göründüğünü, ancak gizli oylama olacağı için ”son güne, son saate ve hatta son dakikaya kadar çalışmaların titiz şekilde yürütülmesi gerektiğini” söyledi.


Dışişleri Bakanı Babacan, 17 Ekim’de 192 üyeli BM Genel Kurulunda yapılacak seçimlerden önce geldiği New York’ta TRT’2 kanalının ”Açılım” programına katılarak, seçimler ve dış politikayla ilgili soruları yanıtladı.


Babacan, bugün itibariyle bakıldığında Türkiye’ye verilen desteğin iyi durumda olduğunu söyledi, ancak oylamanın gizli yapılacağına dikkati çekti.


Babacan, son iki haftadır Ankara’dan gelen 7 diplomatın da özel temsilci sıfatıyla New York’ta temaslarına devam ettiğini anımsatarak, artık kampanyanın sonuna doğru gelindiğini ifade etti.


Babacan, ”Her ne kadar şu ana kadar destek iyi görünüyor desem de kuşkusuz gizli oylama olduğu için son güne, son saate ve hatta son dakikaya kadar çalışmalarımızı titiz bir şekilde yürütmemiz gerekiyor” diye konuştu.


Babacan, diğer adayların ”Türkiye’nin BMGK’nın önüne İran’ın nükleer programı geldiğinde Türkiye’nin tarafsız kalamayacağı ve Türkiye’nin kolay kolay çekip çevrilemeyecek kadar ağır bir ülke olduğu” şeklinde söylemlerinin olduğunun hatırlatılması üzerine, bu kapsamda temel faktörün ”güvenilir, itibarlı ülke olmak” olduğunu vurguladı.


Babacan’ın konuşmasından öne çıkan diğer ifadeleri şöyle:


• Türkiye’nin en önemli beklentisi Irak’ın kuzeyindeki yerel yönetimin terör örgütü PKK konusundaki söylemini, fiillerini değiştirmeye devam etmesi.
• Irak’ın kuzeyindeki yerel yönetimin terör örgütüne karşı çok daha somut, çok daha çiddi bir duruş sergilemesi gerekir.
• ABD’de bundan sonraki yönetim demokrat da olsa cumhuriyetçi de olsa Türkiye olarak amacımız ABD ile iyi ilişkiler geliştirmektir.
• İlerleme raporları Türkiye AB’ye üye oluncaya dek hep eksikliklerle dolu olacak.

1068090cookie-checkBM Güvenlik Konseyi’nde Türkiye desteği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.