BM: Kadına şiddet dünya genelinde yaygın

BM’nin Ankara temsilciliğinden yapılan açıklamaya göre, UNIFEM’in mesajında kadına karşı şiddetin başta birey olmak üzere tüm topluma büyük bir bedele mal olduğu belirtildi ve insan hakları, sosyal ve ekonomik kalkınmadan yana olan herkesin bu şiddeti sona erdirmek için ele ele vermesi gerektiği vurgulandı. Mesajda, kadına karşı şiddetin çeşitli şekilde gerçekleşebildiği, bunların başında da aile içi şiddetin, cinsel şiddetin geldiği kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Tecavüzün özellikle çatışma bölgelerinde bilinçli olarak bir silah gibi kullanıldığı belirtilen mesajda, namus cinayetlerinin, zorla evlendirmelerin ve kadın sünneti gibi uygulamaların kadınları hedef aldığının altı çiziliyor. Kadınların maruz kaldığı şiddetin bir boyutunu da cinsel istismar ve fuhşa zorlanma oluşturuyor.”

UNIFEM’in mesajında, kadına karşı şiddetle mücadelede yaşanan olumlu gelişmelere de yer veriliyor ve dünya genelinde kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik ulusal ve uluslararası seviyede birçok adım atıldığı belirtiliyor.BM Ankara Temsilciliği açıklamasında, Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde UNIFEM İcra Direktörü Noelsen Heyzer’in de bir açıklama yaptığını ve bu açıklamasında Heyzer’in, kadına karşı şiddet konusunda birçok ülkede yasal düzenlemeler yapıldığını, bugün artık uygulamaya geçilmesinin zamanının geldiğini belirttiği kaydediliyor.

Kadınların da şiddetten uzak bir yaşama sahip olma hakkının bulunduğunu belirten Heyzer, şiddeti karşı durmanın, insan haklarından yana olan herkesin kadınlara karşı boynunun borcu olduğunu vurguluyor.

 

1147400cookie-checkBM: Kadına şiddet dünya genelinde yaygın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.