BM: İşkence yasağının istisnası olamaz

BM insan hakları uzmanları, ‘işkence yasağının istisnasının olamayacağını’ açıkladı.

ABD’nin “terörle mücadele” ederken işkenceye başvurmasına ilişkin tartışmaların yapıldığı bir dönemde açıklama yapan bağımsız uzmanlar, “Ekonomik, kültürel, siyasal vs. bütün insan haklarının, bireyin başkalarına devredilemez hakları olduğunu, hükümetlerin bu hakları, işlerine gelmeyince bir kenara atamayacaklarını” belirttiler.

Uzmanlar, “birçok ülkenin, eski yöntemlere yeni adlar uydurarak insan haklarına ilişkin uluslararası yasaları çiğnemeye çalışmasının kaygı verici olduğuna” işaret ettiler.

İnsan haklarının, gittikçe daha fazla sayıda hükümet tarafından güvenlik ve asayişin önündeki engel olarak takdim edildiğini hatırlatan BM uzmanları, oysa insan haklarının bütün demokratik toplumların temelini oluşturduğuna dikkat çektiler ve BM işkenceyle mücadele sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası hukuk metinlerinde insanı aşağılayan işkencenin, her ne şart altında olursa olsun yasaklandığına dikkati çektiler.

Uzmanlar, “İnsan haklarıyla ulusal güvenlik arasında yaratılan yapay zıtlığı reddediyoruz, zira insan hakları yoksa güvenlik de olamaz” ifadelerini kullandılar.

Amerikan yönetimi, terörist etiketini yapıştırarak yakaladığı çok sayıda kimseyi, bazı ülkelerde kurduğu gizli merkezlerde işkenceden geçirmekle suçlanıyor.

1120040cookie-checkBM: İşkence yasağının istisnası olamaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.