BM konferansı Türkiye’de

BM Genel Kurulu tarafından alınan kararda, Türkiye’nin söz konusu BM konferansına ev sahipliği yapma talebinden memnuniyet duyulduğu belirtilerek, bu talebin kabul edildiği ve konferansın 2011 yılının ilk yarısında 5 gün sürecek şekilde düzenleneceği belirtildi. Kararda, toplantının kesin zaman ve yerinin Türkiye ile danışma toplantıları yapılarak belirleneceği de kaydedildi.

İstanbul’da yapılması ve hazırlıklarının da 1 yıldan fazla sürmesi beklenen bu geniş çaplı önemli zirve toplantısına, 49 en az gelişmiş ülkenin üst düzey yetkilileriyle birlikte özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katılacak. Binlerce katılımcının ilgi göstermesi beklenen konferansta, en az gelişmiş ülkelerin yoksulluğu yenip sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmalarını sağlayacak uygulamaları ele alacakları belirtiliyor.

Diplomatik kaynaklar, 2001-2010 En Az Gelişmiş Eylem Planı’nın (Brüksel Eylem Planı) bu yıl sona ermesinin ardından, Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı 4. BM Konferansı’nda İstanbul’un adının geçeceği bir eylem planı ya da belgenin çıkacak olmasının da önemli bir gelişme olacağını belirtti.

Türkiye 9-11 Temmuz 2007 tarihlerinde de En Az Gelişmiş Ülkeler Dışişleri Bakanları Konferansı’na ev sahipliği yapmıştı.

BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nın ilki 1981 yılında Paris’te, ikincisi yine Paris’te 1990 yılında ve üçüncüsü de 2001’de Brüksel’de düzenlenmişti.

BM verilerine göre 49 en az gelişmiş ülkenin 33’ü Afrika’da, 15’i Asya ve Pasifik bölgesinde ve biri de (Haiti) Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde yer alıyor.

1232510cookie-checkBM konferansı Türkiye’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.