BM: Küresel sera gazı anlaşması şart

Ortalama küresel sıcaklığın 1,5 ila 2,5 santigrat derece daha yükselmesi halinde bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık yüzde 20-30’unun yok olabileceği uyarısı yapılan raporda, küresel ısınmanın getireceği sıcak hava dalgalarının, sellerin, kasırgaların, yangınların ve kuraklığın özellikle yoksulları çaresiz bırakacağı belirtildi.

Bilimsel gözlemlere göre, ısınma başta olmak üzere bölgesel iklim değişikliklerinin kıtalarda ve okyanuslarda birçok doğal sistemi olumsuz etkilediği anlatılan raporda, küçük adaların yükselen denizler tarafından yutulacağı, kasırgaların artacağı, sahillerdeki erozyonun hayati altyapıyı, yerleşim birimlerini ve insanların yaşamını tehdit edeceği kaydedildi.

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu, küresel iklim değişikliğiyle ilgili bir önceki bilimsel kanıt incelemesini 2001 yılında yapmıştı.

Grup, bu yılın şubat ayı başındaki toplantısında ise fiziki bilimsel kanıtları değerlendirerek, 19’ncu yüzyıldan bu yana ortalama küresel sıcaklığın 0,76 santigrat derece arttığını bildirmişti.

Bu yüzyılda ise sıcaklıkların 1,1 ila 6,4 santigrat derece artacağını belirten Grup, küresel ısınmaya insanların neden olduğunun “neredeyse kesinlik derecesinde” anlaşıldığını dile getirdi.

Bu arada BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu’nun Brüksel’de hafta başından bu yana süren toplantısında bazı ülkelerin taslak rapordaki ifadeleri yumuşatmaya çalışması, bilim adamlarının tepkisini çekti.

Özellikle sera etkisi yaratarak küresel ısınmaya neden olan karbondioksit salınımında ön sıralardaki ülkelerin itirazları nedeniyle birçok bilim adamı, bundan sonraki hükümetlerarası toplantılara katılmayacağını ifade etti.

AVUSTURYA ALPLERİNDE BUZLAR ERİYOR

Öte yandan Avusturya Alplerindeki buzulların hızla eridiği ve muhtemelen yüzyıl sonunda tamamen ortadan kalkacağı bildirildi.

Avusturya Alpleri Derneğinin raporuna göre, geçen sene Alplerdeki 925 buzuldan 105’i üzerinde inceleme yapan uzmanlar, buzulların ortalama 16 metre inceldiğini, hatta buzullardan birinde geçen sene 80 metre incelme olduğunu saptadı. Alplerdeki buzulların senede ortalama 10-15 metre inceldiğini bildiren uzmanlar, bunun bir on yıl öncesinin iki katı olduğunu belirtti.

Buzulların kenarlarında dijital cihazlarla ölçüm yapan 17 uzmanlar, bu durumun devam etmesi halinde buzulların büyük bölümünün bu asrın sonunda yok olacağını bildirdi. Dünya Buzul İzleme Servisinin merkezinin bulunduğunu İsviçre’deki uzmanlar, benzeri uyarılarda bulunmuş ve sorunun Alplerle sınırlı olmadığını belirtmişti.
2002’den beri toplanan veriler, dünyadaki tahmini 160 bin buzulun erimekte olduğunu gösteriyor.

1149290cookie-checkBM: Küresel sera gazı anlaşması şart

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.