BM, Polonya’yı insan hakları ihlaliyle suçladı

İşkenceyi Önleme Komisyonu raporunda, Polonya polisini acımasız sorgu teknikleri uygulamak, şüphelileri duruşmasız ve gereğinden fazla gözaltında tutmak ve cinsel tercihi farklı olanlara yönelik şiddet ve nefreti kışkırtmakla suçladı..

Polisin operasyonlarına dikkat çeken Komisyon, Polonyalı yetkililerden, CİA’nın Polonya’da olduğu iddia edilen gizli işkencehaneleri hakkında daha fazla bilgi talebinde de bulundu. Komisyon, Polonya’daki hapishanelerin durumu ve adli sisteminin gevşekliği konusundaki şüphelerin devam ettiğini de belirtti.

Komisyonun bildirdiğine göre, Polonyalı yetkililer, Polonya’nın El Kaide şüphelilerinin sorgulandığı gizli CİA iskencehanelerine ev sahipliği yaptığı yönündeki iddiaları sert bir dille yalanladı. Komisyon raporunda, ayrıca hükümetin geçenlerde uygulamaya koyduğu Güvenlik Soruşturması Yasası da eleştirildi.

GÜVENLİK SORUŞTURMA YASASI

Devlet başkanı ve başbakan olan anti-komünist ikiz kardeşler Lech ve Jaroslaw Kaczynski’nin Hukuk ve Adalet Partisi, sosyalist dönemin sona ermesinden 17 yıl sonra başlattıkları operasyonla eski sistem teşvikçilerini kamu sistemi dışına çıkarmaya çalışıyor.

İkiz liderlerin amaçlarına hizmet eden Güvenlik Soruşturması Yasası, siyasetçiler ve yargıda çalışanların dışında öğretim üyelerini, okul müdürlerini, kamu şirketi idarecilerini ve gazetecileri de hedef alıyor… 

Kamu çalışanların verdikleri bilgi formları, eski siyasi polisin dosyalarını inceleyen Ulusal Bellek Enstitüsü (IPN) tarafından da inceleniyor. Memurların yalan bilgi vermesi 10 yıl kamu ya da meslek yaşamından men cezası getiriyor.

FOTOĞRAF: Jaroslaw Kaczynski

1151320cookie-checkBM, Polonya’yı insan hakları ihlaliyle suçladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.