BM Savcısı: Adalet açısından çok yazık!

Eski Yugoslavya İçin Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Del Ponte, Mahkeme Başkanı Fausto Pocar ile Lahey’de düzenlediği basın toplantısında, Miloşeviç’in yargılandığı davanın sonuçlanmayacak ve herhangi bir karar alınmayacak olmasının üzücü bulduğunu ifade ederek, savaş suçu sanığı eski devlet başkanının ölümünün, Bosnalı Sırpların lideri Radovan Karaciç ve askeri lideri Ratko Mladiç’in yakalanmasını hiç olmadığı kadar acil hale getirdiğini söyledi.

Srebreniça katliamıyla suçlanan diğer 8 sanığın yargılandığı duruşmaların, Miloşeviç’in Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en kötü katliamda rolünün kayda geçmesine yardımcı olacağını belirten Del Ponte, Miloşeviç’in davasında sona yaklaşıldığını, 466 duruşma gününün ardından davanın sonuçlanması için sadece 50 günün kaldığını ve davanın bu baharda bitmesinin beklendiğini söyledi.        

Carla Del Ponte, Miloşeviç’in intihar ettiği ihtimalini de göz önünde bulundurduklarını ifade ederek, ”Bu, elbette mümkün” dedi ve ilk otopsi sonuçlarının bu akşam ya da yarın sabah çıkacağını, olası zehirlenmeyle ilgili testlerin daha uzun zaman alacağını bildirdi.   

Öte yandan, Başsavcı Carla Del Ponte, İtalya’da yayımlanan La Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada, savaş suçu sanığı Miloşeviç’in, ömür boyu hapis cezasına çarptırılması olasılığı nedeniyle yaşamına son vermiş olabileceğini söyledi.             

Miloşeviç’in hücresindeki sağlık kontrollerinin eksiksiz biçimde yapıldığını, durumunda bir kötüleşme olsaydı hücresinden çıkarılmış olacağını belirten Del Ponte, ”Pek tabii mümkün olsa bile, muayenelerde durumunda kötüleşme fark edilmeden aniden ölmesi çok garip” diye konuştu.

NEREYE GÖMÜLECEĞİ TARTIŞILIYOR

Laheye’deki hücresinde dün ölü bulunan savaş suçu sanığı eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in ailesi, eski devlet başkanının nereye gömüleceğini tartışıyor.

Sırp Beta ajansı, Miloşeviç’in Rusya’ya kaçan ve haklarında uluslararası tutuklama emri bulunan eşi Miryana Markoviç ve oğlu Marko’nun, Miloşeviç’in Moskova’ya gömülmesini istediğini bildirdi.
     
 Sırbistan’da görevi kötüye kullanmakla suçlanan Markoviç ve Marko, cenaze töreni için Sırbistan’a gelmeleri halinde tutuklanacaklar.

Miloşeviç’in Rusya’nın başkenti Moskova’da yaşayan erkek kardeşi Borislav da, ”Sırbistan’ın evladı” olarak nitelendirdiği Miloşeviç’in kendi ülkesine gömülmesi gerektiğini söylerken, kızı Mariya, eski Yugoslavya Devlet Başkanı’nın, Karadağ’da başkent Podgoriça’nın 50 kilometre kadar kuzeyinde Liyeva Riyeka köyünde bulunan aile mezarlığına gömülmesinden yana olduğunu belirtiyor.

Sırbistan’da Miloşeviç’in Belgrad’da tutuklandığı 2001 yılında bir hükümet görevlisine ateş etmekle suçlanan ve Karadağ’da yaşayan Mariya, Beta’ya yaptığı açıklamada, ”O, Moskova’ya gömülecek bir Rus değil” diyerek, babasının Moskova’ya gömülmesi halinde cenaze törenine gitmeyeceğini söyledi.

Miloşeviç’in Sosyalist Partisi yetkilisi Zoran Andyelkoviç, eski devlet başkanının Belgrad’daki ”Kahramanlar Geçiti”ne ya da doğum yeri olan Pozarevaç’a gömülmesini uygun gördüklerini açıklarken, Miloşeviç’in 1990’larda Balkanlar’daki savaşlarda müttefiki olan Sırbistan Radikal Partisi de, aşırı milliyetçi destekçilere Miloşeviç’in cenazesine katılmaları çağrısında bulunuyor.

1124950cookie-checkBM Savcısı: Adalet açısından çok yazık!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.