BM: Türklerin tercihi iki devletli çözüm

Her iki toplum, birbirlerinin ilk tercihlerine tepki gösterirken, federasyon, ikinci tercih olarak toplumların konsensüs sağladığı çözüm modeli olarak teyit edildi.


BM’nin adadaki varlığı, iki toplum arasındaki ilişkiler ve muhtemel çözüm hakkında KKTC’li Türk ve Kıbrıslı Rumların görüşünü almak amacıyla UNFCYP tarafından yaptırılan iki toplumlu anketin sonuçları, düzenlenen basın toplantısında açıklandı.


Anket sonuçlarına göre, iki toplumun çoğunluğu, yakın gelecekte Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm olasılığına kuşkuyla bakıyor. Buna karşın yine çoğunluk, bugünkü durumun çözüm olmadığına da inanıyor.


Kıbrıslı Rumların çoğunluğu üniter devletten yana tercih belirtirken, Kıbrıslı Türkler iki devletli çözümden yana görüş belirtti. Her iki tarafın çoğunluğu, karşı tarafın bu ilk tercihlerini benimsemiyor. Federal çözüm ise her iki tarafın da ikinci tercihi olarak çoğunlukta. Bu durum için ”federal çözüm en iyi umut” denilen anket değerlendirme raporunda, ”plan ne olursa olsun federal çözümü tamamen reddetmek, iki toplum tarafından düşünülmemektedir” ifadelerine yer verildi.


Raporda, Kıbrıslı Rumların yüzde 35’inin,  Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 30’unun federal bir çözüme kesinlikle karşı olduğu da kaydedildi.



 

699430cookie-checkBM: Türklerin tercihi iki devletli çözüm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.