BM’de Nükleer Silahsızlanma Konferansı

New York’taki BM Genel Merkezi’nde yapılacak toplantıda, nükleer silahlanmaya nasıl dur denileceğine cevap aranacak. Ayrıca, nükleer silah ve teknolojinin yayılmasını engellemeyi ve bu teknolojinin barışçıl amaçlarla kullanılmasını amaçlayan, 35 yaşındaki Nükleer Silahların Sınırlandırılması Anlaşması’nın geleceği konuşulacak.

BM silahsızlanmadan sorumlu Genel Sekreter yardımcısı Nobuyasu Abe, nükleer silah sahibi olan ve olmayan ülkeler arasında uzun süredir bir yaklaşım farkı bulunduğunu , ancak bu toplantıda somut bir anlaşma sağlanmasından umutlu olduğunu söyledi..

Nükleer Silahların Sınırlandırılması Anlaşması, tüm zamanların en önemli güvenlik anlaşmalarından biri olarak gösterilir. Bu anlaşma uyarınca, nükleer silaha sahip olmayan ülkeler, bunları edinmeye çalışmayacakları sözü veriyor. Tersi durumdaki ülkeler ise, silahsızlanmayı kabul ediyor.

Dört hafta sürecek konferansta anlaşmanın uyulanabilmesi için sorunlu maddelerin tekrar ele alınması ve ülke bazında yaptırım kararları alınması bekleniyor.

Nükleer silah sahibi olmayan ülkeler ise, nükleer silaha sahip olduğu bilinen beş ülkeye odaklanılmasını istiyor. ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya anlaşmaya imza attığı halde yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkeler arasında. Nükleer silaha sahip olan İsrail, Hindistan ve Pakistan’ın ise anlaşmada imzası bulunmuyor.

AÇIK GAZETE: BM, ABD’nin sesi ve yaptırım gücü olarak işlev görüyor. Ne yazık ki BM’nin “Nükleer Silahsızlanma Konferansı” Türkiye’de dahil pek çok ülkede nükleer silah barındıran ABD’nin, diğer ülkelera İran ve Kuzey Kore’ye yaptırım uygulatmak için organize ettiği bir toplantı… Geçen haftalarda Teksas’taki Bush-Şaron görüşmesinde de BM hangi aşamada devreye girmeli onun tartışması yapılmıştı… Bir anlamda BM’nin alacağı kararlar sater Teksas’ta saptandı…

İLGİLİ HABER: Türkiye’de de nükleer silah istemiyoruz!

1105050cookie-checkBM’de Nükleer Silahsızlanma Konferansı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.