BM’de İran tasarısında sona yaklaşılıyor

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean Marc de la Sabliere, BM’nin daimi üyeleri ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya ile Almanya (5+1) arasında yapılan son toplantının ardından yaptığı açıklamada, İran karar tasarısı metni üzerinde büyük ilerleme sağlandığını söyledi.

Sabliere, söz konusu 6 ülkenin BM daimi temsilcilerinin yaptıkları kapalı toplantının ardından Fransız basın müşaviri aracılığıyla yaptığı açıklamada, şu ana dek kendi aralarında en iyi toplantıyı yaptıklarını ve karar tasarısı metni üzerinde epey ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Fransız Büyükelçi Sabliere, metin üzerinde detaya giremeyeceğini, ancak en kısa zamanda Güvenlik Konseyinin diğer üyelerine iyi bir metin üzerinde anlaşmaya vardıkları haberini vermeyi umduğunu söyledi. Sabliere, “İran hükümetinin yapması gereken bir seçim olduğunu ve müzakerelere geri dönmesi gerektiğini anlamasını istiyoruz” dedi.

BM Güvenlik Konseyi 23 Aralık 2006 tarihinde İran’a nükleer faaliyetlerini askıya alması için 2 ay süre tanımış, bu ülkeye yaptırımlar öngören bir karar tasarısı kabul etmiş, ancak İran faaliyetlerini durdurmamıştı.

BM’deki gözlemciler yeni karar tasarısının İran’a daha sert yaptırımlar getirebileceğine inanıyorlar.

 

1147750cookie-checkBM’de İran tasarısında sona yaklaşılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.